Készült: 2009. szeptember 18. péntek
A lézerfény jellemzői
A lézerfény nem más, mint a közönséges, a mindennapos gyakorlatban állandóan használatos fénynek egy jól összerendezett nyalábja, amelynél nem az a különbség, hogy másfajta fényből van, hanem az, hogy ezek az egyébként közönséges fényrészecskék nagyon pontosan egyformák. 

Az ilyen, majdnem tökéletes tulajdonságokkal rendelkező fény-nyaláb optikailag rendkívül jól irányítható. Ezzel a fény-nyalábbal majdnem az elméleti tökéletességet elérően lehet megközelíteni az optikai leképzés, fókuszálás és irányítás műveletét, azaz mindazokat a műveleteket, amelyeket a fényképezéstől, a filmvetítésen keresztül az útkijelölésig elterjedten használ az emberi technika.

 

lézer kezelés lézerkezelés

Tulajdonságok, amelyek a lézerfényt, a lézert, mint fényforrást kiemelik az átlagos fényforrások közül:

A lézerek fajtái


A fényt előállító anyag szerinti felosztásban

Ma már mindenféle halmazállapotú anyagból készítenek lézereket. 


Legelterjedtebbek és legjellemzőbbek a gázlézerek, melynek sugárzó anyaga gáz halmazállapotú hélium-neon gázlézer, jellemzői:
A legnagyobb teljesítményű elterjedt lézerfajta a széndioxid-lézer, mely az infravörös sávban kb. 10 μ hullámhosszúságú fényt bocsát ki /ez már a hősugárzás tartománya, amely hullámhosszat a legtöbb anyag , pl. a víz igen intenzíven elnyeli/ gyógyászatban operáló lézerként használatos!

A folyadék halmazállapotú aktív anyagot tartalmazó lézerek

Ez a lézerfajta nem igazán terjedt el.

Szilárdtest lézerek

Félvezető lézerek

A lézer aktív anyaga egy félvezető, a félvezetőkből készült kis színes lámpácskák a LED-ek, melyek ott vannak mindenhol. A LED-ek fejlesztésének eredménye a dióda-lézer, melynek előnye a rendkívül kis méret és a korlátlan élettartam /félvezető lézer dolgozik minden CD,DVD olvasóban , lejátszóban, íróban is/.

A lézerek osztályozása


A fénykibocsátás időbeli formája szerint

Teljesítmény és veszélyességi fokozat szerint

A mindennapos használatban gyakori lézerek/lágylézerek - a retina kivételével- egyetlen emberi testszövetre sem jelentenek veszélyt.

A lágylézerek biológiai hatásai

A lágylézer kezelés módjai