Készült: 2009. október 04. vasárnap
A mofettáról röviden 

A MOFETTA geológiai szakkifejezés, amely sok széndioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést jelent. A kezeléseknél a CO2 a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, a mikrocirkulációra, szekunder úton pedig a szívműködésre fejt ki kedvező hemodinamikai hatást. 


mofetta

A mátraderecskei gyógygáz radon tartalma viszonylag magas,

radioaktivitása / 222 Rn / 125 kBq/m3.


Mi is az a mofetta? 
Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található. A teljes cikket itt olvashatja el: http://orszagjaras.net/hu/eszak-magyarorszag/termeszet/111-mofetta


A kezelés:

Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok kapilláris rendszert. A hatás kapillármikroszkópos vizsgálattal jól demonstrálható, és nemcsak a bőr és bőr alatti kötőszövetre terjedhet ki, hanem a belső szervekre is, létrejöttét a felszabaduló vazoaktív anyagoknak tulajdonítjuk. Ilyen alapon diuretikus hatása is érthető. (A fenti mechanizmusokon kívül vasodilatátió létrejöhet a szöveti pH savanyú irányú eltolódása következtében is).
 

A fürdő testre gyakorolt hatása:

A radon


A radon tartalmú forrásokat is évszázadok óta használják a különböző elváltozások kezelésére.

A radon nemesgáz, mely a rádiumból alfa-sugárzást kibocsátva, radioaktív bomlás során keletkezik. A radon felezési ideje 3,8 nap. Az emberi szervezettel kémiai reakcióba nem lép. Biológiai hatása csak az alfa-sugárzással függ össze, melynek alacsony a penetráló képessége. A szövetekbe 1-2 sejtrétegig hatol be, ahol lefékeződik és magas energiáját átadja.

Ez a lokális nagy energia a sejtek anyagcseréjét serkenti, fokozza a reparációs folyamatokat. A radon orvosi felhasználása szárazfürdő és radon tartalmú gyógyfürdő formájában kúraszerűen történik.

A gáz a bőrön keresztül jut be a szervezetbe és már 20 perces fürdőzés alatt a szervezet jó vérellátási területein és a test zsírban gazdag szerveiben halmozódik fel, pl.: belső elválasztású mirigyek és idegrostok, melyeket lipidtartalmú hüvely vesz körül. Biológiai felezési ideje rövid, 15-30 perc, ez az az időszak, mely alatt jótékony hatását kifejti. A gáz nagyobb része a tüdőn keresztül gyorsan eltávozik a szervezetből.

A radon fürdő hatásmechanizmusa pontosan nem ismert . A hatás késleltetett, és a kúraszerű kezelés végén, sőt a kúra után a legerősebb. A radon fokozza a sejtek anyagcseréjét. A szabad gyök elimináló enzimek („radical captures”) termelődését stimulálja, ami által a gyökök károsító hatása megszűnik. Kis dózisú sugárzás hatására a sugárkárosodással szemben természetesen is meglévő védőmechanizmusok aktivizálódnak.

Fájdalomcsillapító hatását részben az endorfin termelés serkentésével magyarázzuk. Az alacsony sugárdózis stimulálja az immunrendszert. A limfocitaszám emelkedik, a killer sejtek képzése és aktivitása fokozódik. A DNS-újraképződés stimulálódik, a monocita-makrofág rendszer aktiválódik. A húgysavkiválasztás nő. A vérnyomás csökken, a stabil anginával járó ISZB-ben kedvező hatását írták le.