• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2010. augusztus 26. csütörtök
Tömör vasból készült golyók fogantyúval: ez a kettlebell

Tömör vasból készült golyók fogantyúval: ez a kettlebell, vagy oroszul girja, magyarul pedig gömbsúlyzó, azaz az egyik leghatékonyabb sporteszköz az erő és az állóképesség növelésére.
 
Ez a típusú súlyemelés már a cári időkben is hihetetlenül népszerű volt; eredetileg a piacokon a takarmány méréséhez használták súlyként, és azok a munkások, akik ezt pakolgatták naphosszat, meglehetősen jó erőnlétnek és fizikumnak örvendtek.
 
kettlebell kettlebell

Kettlebell, magyarul gömbsúlyzó

Sporteszköz


Sporteszközként az 1900-as évek elejétől használják; manapság sok hadsereg és fegyveres testület is ezt használja, sok sportoló pedig kiegészítő edzésként alkalmazza. Fejleszti az erőt, a hajlékonyságot, és látványosan építi az izmokat.

Különlegessége abban áll, hogy a fülön fogott golyót nem olyan egyszerű mozgatni, mint a tengelyén szorított egy- vagy kétkezes súlyzót - vagyis állandó koncentrációt igényel a megfelelő koordináció és erőkifejtés, ráadásul olyan izmokat is megmozgat, amelyeket a hagyományos súlyzók nem. Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy egy tradicionális gömbsúlyzó 16 kilogramm! Önmagában az eszköz persze nem lenne elég egy jól kialakított, tudományosan megalapozott edzésmódszer nélkül.

A rendszer


A rendszer egy bizonyos Pavel Tsatsulin által úgy lett felépítve, hogy az edzés során aerob és anaerob hatás is érvényesül, ezáltal kiváló zsírégető és izomnövelő hatással lehet. Jól felpörgetheti a pulzust, és erősen megdolgoztathatja a törzs izmait, elsősorban a gerinc mellett futó mély hátizmokat, valamint a hasfal és a csípő izmait. A rendszeres, heti 1-2 alkalmanként beiktatott 50-60 perces kettlebell-edzés csökkentheti a nyugalmi pulzust és a vérnyomást, és kiegyensúlyozottan fejlesztheti az egyes izomcsoportokat. Ugyan szépen formálttá is teszi az alakot, de az ezzel a mozgásformával kialakított izmok nem csupán látványosak, hanem komplex használatra, gyorsaságot és erőkifejtést igénylő mozgásra edzettek.

Edzés


Talán elsőre a tömegek miatt durvának és férfiasnak tűnhet ez a módszer, de a szépen kidolgozott, mégis nőies testre vágyó nőknek is ajánlják; ők persze kisebb súlyokkal edzenek. A kettlebell-edzéseket mindenképp edző, szakértő instruktor felügyelete alatt kell elkezdeni. A látszat ellenére nem egyszerű súlyzózásról van szó: nagyon nem mindegy, hogyan emelgetjük a vasgolyókat, muszáj először megbízhatóan elsajátítani a helyes testtartást és a helyes mozdulatokat, hogy később egyedül is gyakorolhassunk, sérülések veszélye nélkül.
 
A most olvasott "Egyperces" eredeti változatát a www.activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!