• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
 • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
 • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
 • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
 • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
 • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2010. december 17. péntek
Aromaterápia

Különösen a téli hónapokban szükségünk van szervezetünk felfrissítésére, a hideg, zord idővel szembeni védelemre, amelynek egyik legkellemesebb módja a wellness módszerek közé tartozó aromaterápia. Lássuk, miről is van szó! Az aromaterápia gyökerei az ókori Egyiptomba nyúlnak vissza. 

 
Több ezer éves írásos feljegyzések bizonyítják, hogy az illóolajokat előszeretettel alkalmazták a fáraók korában. A mendemonda szerint VII. Kleopátra szépségét és nőies kisugárzását részben saját maga által kifejlesztett szépségápolási praktikáknak köszönhette.

Az ókor után az I. világháború idején élte másodvirágzását. Gattefossé illóolajokkal kezelte a sebesülteket. Az aromaterápia egyiptomi specialitásként vonult be a modern nemzetközi spa nyelvbe (Cohen és Boedecker, 2008).

Mit is jelent az aromaterápia?


Lényegében nem más, mint illóolajakkal történő kezelést jelent.

aromaterápia aromaterápia

A nővények hatóanyagai közül az olajat kinyerve egy igen erős esszenciát nyernek, amelynek néhány cseppje elegendő a terápiás hatás kialakításához. Általában masszázs során és fürdővízbe cseppentve alkalmazzák.

 

Azonban mivel igen koncentrált anyagokról van szó, ezért közvetlenül a bőrre nem vihető fel. 

A masszázsokhoz hordozó olajat (pl. édesmandula-, barackmag-, jojoba-, szőlőmagolaj) alkalmaznak, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy nem irritál és viszonylag kis mennyiséget kell felvinni a bőrre ahhoz, hogy a masszőr az egész testet végigmasszírozhassa. 

Az illóolajat, ill. több illóolaj keverékét a hordozó olajhoz cseppentik, összekeverik és a masszázst az így kapott keverékkel végzik.
Számos illóolaj különböztethető meg, amelyek nem csak illatukban, hanem hatásaikban is eltérnek egymástól. 
aromaterápia

Lássunk közülük néhány példát:
 • Ylang-ylang: Szumátra, Madagaszkár területén őshonos. Erős nyugtató, afrodiziákus hatással rendelkezik, emellett csökkentheti a vérnyomást és görcsoldó, bélfertőtlenítő tulajdonságokkal is jellemezhető. Elegendő belőle három csepp a fürdővízbe cseppentve.
 • Teafa: Jáva, Szumátra, Fülöp-szigetek területéről származik. Erősíthet, fertőtleníthet és izzaszthat is egyben. A bőr fertőzéseinek, gyulladásainak kezelésére alkalmas lehet.
 • Szegfűszeg: Indonéziában honos növény. Afrodiziákus, fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó hatásokkal jellemezhető. Párologtatásra is alkalmas, mivel fertőtleníti a levegőt, frissíthet és javíthatja a közérzetet.
 • Rózsafa: Az Amazonas mentén őshonos. Erősít, nyugtat, oldhatja a feszültséget. Minden bőrtípusra jó hatást fejt ki.
 • Pacsuli: A Fülöp-szigeteken, Délkelet-Ázsiában honos. Kizárólag csak külsőleg alkalmazható. Bőrgyulladásra, fertőzésre, hangulatjavításra alkalmas lehet illetve afrodiziákumként használhatjuk.
 • Kubebabors: Kínából származik. Élénkít, lázat csillapíthat, erősíthet, fertőtleníthet, összehangolja a szervek működését, javíthatja a közérzetet.
 • Levendula: Dél-Franciaország területein őshonos. Nem csak a testi fájdalmak kezelésére lehet alkalmas, hanem az érzelmek harmonizálására is.
Az illóolajakat otthon, akár inhaláció formájában, vagy fürdővízbe cseppentve alkalmazhatjuk. Különösen a dolgos, szürke hétköznapokban tudja hatékonyan enyhíteni a fáradtságot, lehangolt kedélyállapotot.

A most olvasott Egyperces eredeti változatát a www.activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!