Készült: 2011. július 07. csütörtök
A kényelmesnek hitt nyári lábbelik komolyan árthatnak a lábnak

A húszas éveink végétől óhatatlanul is egyre több a lábpanaszunk. A fájdalom arra sarkall, hogy keressünk kényelmes lábbelit: lapos papucsot, balerinacipőt, műanyag klumpát, tornacipőt. Ezekkel azonban lábunknak hosszú távon többet ártunk, mint használunk. 

Gyakran hallani, hogy a lúdtalpasok országa vagyunk, ám ez a promléma a fiatalok többségét még nem érinti. "A még rugalmas végtag jól alkalmazkodik a talaj egyenetlenségeihez, megfelelően boltozatos a szerkezete, így egy fiatal gyakorlatilag akármit a talpa alá köthet, ortopéd panasza nem lesz" - mondja dr. Mező Róbert, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Kórháza Központi Rehabilitációs Osztályának ortopéd főorvosa, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem mesteroktatója.

A húszas éveink végétől jelentkeznek az első lábpanaszok

 
gyerekek A normális lábboltozat 6-8 éves korban alakul ki, méghozzá aktív izommunka következtében: jó sok ugrálás, fogócskázás, szaladgálás kell hozzá. Ugyanez az aktivitás, részben a lábboltozat szempontjából, jó lenne kamaszkorban is, amikor a csontok hirtelen növekedésnek indulnak. Ám ilyenkor a hormonháztartásban lezajló változások okán aluszékonyabbak, lustábbak a gyerekek, az internet és a videojátékok miatt pedig iskolán kívül is mozgásszegény életmódot folytatnak. 

Az évek számának növekedésével azonban a lábpanaszok óhatatlanul növekednek, ráadásul ez lábunk esetében viszonylag fiatal korban bekövetkezik. "Abból erednek a láb ortopédiai elváltozásai, hogy az ember nem járásra van kitalálva, hanem függeszkedésre" - mondja az ortopéd főorvos. 


"Testünk szavatossága egy emberöltő, nagyjából huszonöt év.
Késő húszas éveinkben kezdenek kialakulni azok a degeneratív eltérések a lábon, amelyek később kínzó panaszokat okoznak" - teszi hozzá dr. Mező Róbert. Mivel a lábközép alatt nincsenek izmok, csak vékony kötőszövet, ezért a csont nagyon érzékeny alatta, és előbb-utóbb fájni kezd.

A lapos papucs többet árt, mint használ

 
magassarkú cipők magassarkú cipők papucsok

Akárcsak a tűsarkúban, a lapos cipőben is kialakulhat
kényszeres lábtartás


A fájdalom arra sarkall, hogy kényelmes lábbelit keressünk: nyáron leginkább papucsot, ruganyos műanyag klumpát, tornacipőt. Pedig ezzel csak ártunk a lábunknak: akárcsak a tűsarkúban, a lapos cipőben is kialakulhat kényszeres lábtartás.

"Akinek kezdődő lúdtalpa van, annak lapos papucsban jobban bebukik a bokája, ettől elfordul a térde, emiatt kitolja a csípőjét, és azt kompenzálja a derekából - úgyhogy a végén fáj a bokája, a térde, a csípője, a dereka" - figyelmeztet az ortopédorvos.

A lúdtalpasok Achilles-ínja megrövidül, és lapos papucsban - mivel ekkor a talp és a vádli derékszöget zár be - megfeszül. Képes elhúzni a bokát oldalra, és tovább biccenti a hosszboltozatot, összességében tehát épphogy erősíti a lúdtalpat. A teljes cikk itt olvasható:  http://www.origo.hu/egeszseg/20110705-igy-bannak-el-a-labbal-a-balerinacipok-muanyag-klumpak-lapos.html


Forrás: [origo] egészség