• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2011. október 26. szerda
A cékla a tél vitaminbombája

A hidegek közeledtével egyre kevesebb a hazai, megfizethető árú, tápanyagokban gazdag zöldség. A cékla ennek az időszaknak az egyik legértékesebb zöldsége.

cekla cekla

Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban
és magnéziumban gazdag


A cékla édeskés ízű gumója lehet gömb alakú, lapított vagy hengeres. Energiatartalma alacsony (31 kcal/100g), fehérjéből 1,3g/100g van benne, zsírtartalma elhanyagolható.

Szénhidráttartalma 5,9-9g/100g, főleg glükóz, fruktóz és szacharóz található benne. Keménysége ellenére víztartalma meghaladja a 90 százalékot.

Élelmi rostjai (4,24 g/100g) főleg vízben nem oldódó rostokból állnak. Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, a B1- és a C-vitamin, valamint tartalmaz biotint, folsavat és pantoténsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne.

Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó a nátrium-, a kalcium-, a cink-, a vas-, a mangán- és a szeléntartalma is. Ismert, hogy egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát nagymértékben csökkenti a zöldség és főzelékfélék flavoniodtartalma. A flavoniodok antioxidáns hatásúak, megkötik a káros szabadgyököket. Színanyagai révén a cékla és a céklalé káros szabadgyököket megkötő hatása különösen magas.

A legkényelmesebb a hengeres formájút vásárolni


A téli hónapokban hetente többször is érdemes céklát enni, különböző módon elkészítve: például salátaként nyersen lereszelve, vagy megfőzve és majonézzel, tartárral ízesítve. Készíthetünk céklaturmixot, céklalevet, reszelt céklát reszelt almával, töltött céklát, céklamártást és főzeléket is. A szláv étrendben fontos alkotórésze leveseknek is.

A főtt cékla le is fagyasztható, ha több hónapig akarjuk tárolni, előtte szeleteljük fel. Egészségesek bármilyen formában betervezhetik a céklát étrendjükbe, és cukorbetegek, valamint fogyókúrázók is fogyaszthatják. Köszvényeseknek szintén ajánlott a benne lévő purin csekély mennyisége miatt (19mg/100g). Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy a nyers cékla héja ne legyen túl száraz.

A legkényelmesebb fél öklömnyi, hengeres formájú gumót vásárolni, ez szeletelhető a legjobban. Táplálkozás- élettanilag a sötétlila színű példányok a legértékesebbek. A teljes cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20111024-a-cekla-a-tel-vitaminbombaja.html


Forrás: [origo] egészség

További érdekes cikkek és receptek a cékláról:


cékla >>Ehető rózsa sült céklából. Hámozzuk meg a céklát és szeleteljük vékonyra mandolin szeletelővel, vagy vágjunk belőle vékony szeleteket a hámozóval. Terítsük ki egy konyhai papírtörlővel bélelt tálcára és egy újabb réteg papírral itassuk fel a nedvességét, így könnyebben hajlíthatjuk. Terítsük a szeleteket sorba úgy, hogy félig fedjék egymást, majd tekerjük fel. A teljes cikk itt olvasható: http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/

>>A csodálatos cékla. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! A teljes cikk itt olvasható:  http://www.okonatura.hu/iras/a-csodalatos-cekla

cékla >>Sültburgonya céklával, tojás és petrezselymes maionesa blanca. Hetek óta mondogatja a férjem, hogy főzzek már valami egyszerűt, ne mindig ilyen flancosat. Ilyenkor elkezdi gyermekkori kulináris emlékeit mesélgetni, és hogy, hogy nem, véletlenül mindig a sültkrumpli - főtt cékla - főtt tojás hármasnál lyukadunk ki. A teljes cikk itt olvasható: http://dallacucina.freeblog.hu/

>>Cékla, most főzelékként. Nem startolnék olyan közhelyekkel, hogy a cékla megosztó, meg sokan csak ecetes lével nyakonöntve tudják elképzelni. Az viszont tény, hogy sütve remekbe szabott, de főzeléknek elkészítve, kapaszkodj meg, ha lehet még tutibb! A teljes cikk itt olvasható: http://www.izbolygo.hu/2010/10/25/cekla-most-fozelekkent/