Készült: 2011. december 13. kedd
Mindent a mézről
A méhészeti termékek széleskörű és szelíd gyógyhatásuk miatt hatékony segítséget nyújtanak az egészség megőrzésében és a betegségek gyógyításában.
Apiterápia
Mi is az apiterápia? Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük. |
Az apiterápia főként a mézet használja fel gyógyításra. A méz tartalmaz:
- szénhidrátokat,
- cukrokat,
- fehérjéket,
- különböző szerves savakat,
- vitaminokat,
- ásványi anyagokat,
- enzimeket és természetes antibiotikumokat.
Szénhidráttartalma kb. 80-85%, ami főként szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke. A szőlőcukor gyorsan felszívódó energiaforrás, ettől nyeri az édes ízét a méz. A napraforgóméz több szőlőcukrot tartalmaz, ezért könnyen kristályosodik, az akácméz viszont édesebb a több gyümölcscukor miatt, így kevésbé hajlamos a kristályosodásra.
A méz ásványi anyag tartalma meghatározza a színét, minél sötétebb, annál több van benne. Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne. Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták.
A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamint található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.
A méz ásványi anyag tartalma meghatározza a színét, minél sötétebb, annál több van benne. Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne. Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták.
A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamint található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.
A méz előnyei
A méznek sok előnye van a többi cukorfajtával szemben. Először is nincs izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Másodszor a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványi anyag igényét is kielégíti.
A méz bizonyítottan 70 betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak (belsőleg):
- gyomor- és,
- nyombélhurut,
- szívbetegségek,
- májbetegségek,
- epebetegségek,
- felső légúti betegségek: hurutos betegségek, megfázás, nátha;
- egyes mirigybetegségek (általános alul működésnél, mivel a méznek serkentő hatása van),
- nőgyógyászati betegségek,
- idegrendszeri problémák (a B-vitamin tartalma miatt): nyugtalanság, idegesség, pszichés problémák, elmezavar, pszichés eredetű fogyás.
Külsőleg: horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható.
Áldásos hatású még: visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.
Fogyasztása ellenjavallott:
- cukorbetegség,
- belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese),
- kórós elhízás,
- kórosan magas koleszterin szint,
- méz allergia, méhcsípés allergia,
- gyomorsav túltengés esetén.
Forrás: Vadon Béla