• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2013. január 07. hétfő
Leolvadnak-e a kilók a fűszerektől?

A fűszerek egészségre gyakorolt pozitív hatásai évezredek óta ismertek, nem véletlenül alkotják az ősi keleti gyógymódok nélkülözhetetlen részét. A modern tudományos bizonyítékok azonban nem egyértelműek, így a fűszerek egészségvédő szerepéről megoszlanak a szakmai vélemények.

fűszernövény - fogyás fűszernövény - fogyás

Az indiai 5000 éves természetes gyógyászat, az ájurvéda az emésztőrendszer egyensúlyának megteremtése és fenntartása érdekében alkalmazza a különféle, "hűsítő" vagy "melegítő" hatással bíró fűszereket. Az ájurvéda szerint a fűszerek serkentik az emésztőrendszer működését, csökkentik az emésztési problémákat, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bírnak. A kínaiak is évezredek óta használnak fűszereket különféle egészségügyi problémákra: a gyömbér emésztés-serkentő hatását például már Konfuciusz, a híres kínai filozófus is hirdette.

Modern tudományos módszerekkel azonban eddig számos esetben nem sikerült alátámasztani az ősi orvoslás által vallott téziseket. Élénken kutatott terület a különböző fűszerek testsúlyra, anyagcserére gyakorolt hatása. Egy nemrég közzétett amerikai kutatás például azt vizsgálta, hogy túlsúlyos nőknél enyhíti-e a krónikus gyulladásos betegségeket a napi rendszerességgel fogyasztott kurkuma és pirospaprika. A szakemberek arra a feltételezésre alapozták vizsgálatukat, hogy a túlsúllyal küzdőknél a gyulladásokat oxidatív stressz okozhatja, azaz kémiailag reaktív molekulák (szabadgyökök) szövetkárosodást és egyéb fiziológiai elváltozásokat eredményezhetnek. Az egy hónapig tartó kutatás során azonban nem sikerült bizonyítani, hogy akár a pirospaprika, akár a kurkuma az oxidatív stresszre gyakorolt hatása révén enyhítené a gyulladást.

Komoly fogyás nem várható a csípős fűszerektől


Szintén nem sikerült tudományosan bizonyítani a cayenne-i borsnak nevezett csilipaprika-őrlemény testsúlycsökkentő hatását. Fogyókúrás módszerek gyakran említik, hogy a cayenne-i borssal fűszerezett ételektől gyorsabban ég a zsír, azonban tudományosan ezt eddig nem igazolták. A csípős fűszerek egy japán kutatás szerint ugyan ténylegesen fokozhatják a szervezet hőtermelését és az anyagcserét, ezáltal bizonyos fokú testtömeg-vesztést is eredményezhetnek, de erre nem ajánlott fogyókúrás programokat építeni.

"A fűszerekkel kapcsolatos kutatások mindig érdekesek, de az eredmények túlnyomó része nem elegendő ahhoz, hogy egyértelmű ajánlásokat lehessen tenni" - összegezték a fűszerekkel kapcsolatos kutatások eddigi eredményeit brit dietetikusok a BBC hírportáljának.

Annyi azonban biztos, hogy a sózás egy részét fűszerek hozzáadásával helyettesítve kevesebb nátriumot vihetünk be a szervezetünkbe, ezáltal csökkenthetjük a magas vérnyomás és a stroke kialakulásának kockázatát. Az is egyértelmű, hogy amennyiben a cukrot bizonyos fűszerekkel helyettesítjük, csökkenthető a bevitt energiamennyiség, amely hosszabb távon a testsúly csökkenéséhez vezet. Önmagukban a fűszerek azonban sajnos nem indítják be a fogyást - hangsúlyozták a szakértők. A teljes cikk itt olvasható >>

Forrás: [origo] egészség