• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2016. március 18. péntek

Rehabilitáció, fizioterápia

Digitális világban élünk, amit én is - egy kis időre - komolyan vettem és barangoltam az interneten. Ezt a digitális tankönyvet találtam, melynek átböngészése után gondoltam, tegyük itt közzé a honlapunk látogatói számára is.

Az olvasása, újraolvasása bővíti/bővítheti ismereteinket, újabb és másabb gondolatokat is ébreszthet, de mindenképpen szakmai ismereteink, szakmai hozzáértésünk javát szolgálja. Minden érdeklődőnek kellemes és hasznos olvasást kívánok!

Duhaj Piroska, fiz. assz. és szakoktató
Cambridge, Ont., Kanada, 2016. márc. 07.

Rehabilitáció, fizioterápia


Rehabilitáció, fizioterápia

"Aki állja a versenyt, néha győz, de aki föladja, biztosan veszít." - Örkény István (1912 - 1979)

A fejezet - címének megfelelően - két nagy területre oszlik, amelyek szoros kapcsolatban állnak egymással. A rehabilitáció eszköztárának talán legfontosabb eleme fizioterápia, amely az aktív ellátás időszakában nemcsak rehabilitációs, hanem kuratív céllal is alkalmazható az egyéb gyógyító eljárások (gyógyszer, műtét, irradiáció) sorában.

Rehabilitáció

A rehabilitáció alapfogalmainak, a rehabilitációs szakemberek gondolatmenetének ismerete azért fontos az aktív ellátást végzők számára, hogy megvalósíthassák azokat a rehabilitációs jellegű tennivalókat, amelyek már az aktív ellátás időszakában szükségesek, és tudják azt, hogy mikor indokolt rehabilitációs konzíliumot kérni, és megértsék egymás nyelvezetét. A rehabilitáció az aktív ellátáshoz képest sok tekintetben más gondolkodást igényel, amit a legutóbbi időkig a hazai orvostudományi egyetemeken egyáltalán nem, vagy csak igen minimális óraszámban oktattak.

A fizioterápia felosztása a kezelésre adott biológiai válasz szerint

Fizioterápia

  • Fizikoterápia:

- elektroterápia: kisfrekvencia, középfrekvencia, mágneses tér

- termoterápia: nagyfrekvencia, infravörös, cryotherapia, hidroterápia

- hidroterápia

- fototerápia: helioterápia, ultraibolya, lézer

- mechanoterápia: gyógytorna, masszázs, ultrahang, tractio

  • Balneoterápia: fürdőkúra, ivókúra
  • Klímaterápia: gyógyklíma, barlangterápia
  • Inhalációs terápia: aeroszol, aeroion

A Digitális Tankönyvtár teljes anyaga itt olvasható >>

Forrás: Csaba, Gaál (2012) Medicina Könyvkiadó Zrt., tankonyvtar.hu