• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2016. április 12. kedd

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra

A honlapunkon megjelenő fürdőkről, fürdőkultúrákról szóló rövid ismertetőt, bemutatót olvashatják kollégáink, honlapot látogatóink. A honlapunkon való megjelentetés apropója, hogy ez a rövid sorozat megjelenik a Kalejdoszkóp(kaleidoscope) Magyar-Angol Kulturális Folyóiratban, aminek elindítása a mi kezdeményezésünkkel és a Magyar Balneológiai Egyesület támogatásával jön létre.

Magyarország földrajzi helyzete, természeti adottságai és a fürdők, gyógyfürdők hatalmas fejlődése/fejlesztése inspirál minket arra, hogy terjesszük, támogassuk -ilyen módon is- ezt a csodás lehetőséget a külföldiek, külföldön élő magyarok, fürdőzni vágyók felé. A rövid ismertető olvasásához kellemes és hasznos időtöltést, a fürdők meglátogatásához, hatásának megtapasztalásához kellemes élmény megszerzését kívánjuk.

D. P., Point Clark. Ont. Canada

Előszó

„Amikor csak teheted - de soha nem úgy, hogy munkádtól lopod el az időt és rossz lelkiismerettel, sietve cselekszel! - menj el a hővizű közfürdők valamelyikébe, hetenként kétszer-háromszor. A fürdőzés nagyon régi emberi szokás, s nemcsak a testet edzi és üdíti, hanem a lelket is … A gyógyvizek átjárják tested és élénkítik lelked, megnyugtatják munkától és világtól elkínzott idegeid. A gyógyfürdők afféle nedves kolostorok, ahol zavartalanul átadhatod tested és lelked a józan és méltányos pihenésnek …”     / Márai Sándor: Füves könyv /

Magyarország területének 70-80 %-a alatt termálvíz található, melyet nemzeti kincsként kell értékelnünk és kezelnünk. Nemzetközi viszonylatban hasonló adottságokkal még Japán, Izland, Olaszország és Franciaország büszkélkedhet.

A fürdő kiemelt helyszín volt már a római korban, a tisztálkodáson túl a társasági élet helyszíneként is működött.

Magyarországon a XIII. században épült kolostorok, ispotályok kifejezetten fürdők közelében épültek, hasznosítva a víz gyógyító erejét. A törökök is használták a gyógyvizeinket, ezen idők emlékét több ma is működő fürdőnk idézi.

A gyógyfürdő napjainkban is terápiás lehetőség elsősorban a mozgásszervi betegek részére, bizonyítottan csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgást és az életminőséget is.

Az elmúlt években számtalan fürdőnk megújult, korszerűsödött, hogy igényesebb körülmények között várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat.

A Magyar Balneológiai Egyesület idén ünnepli 125 éves fennállását, melynek alkalmából engedjék meg, hogy néhány kiemelkedő fürdőt bemutathassunk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljunk a felkeresésükhöz.

Dr. Kovács Csaba
reumatológus
A Magyar Balneológiai Egyesület Alelnöke

Fürdőkultúra történetéről röviden

A vallási tartalommal összekötött fürdés szokása a keleti népeknél, a hindi vallás követőinél volt először megfigyelhető. A fürdőkultúra legősibb, mintegy ötezer év előtti leletét az Indus folyó melletti völgyekben tárták fel, ahol ezt az ősi rítust, illetve kultúrát már vízvezetékek, fürdőszobák és fürdőmedencék is jellemezték. Valamikor régen az éltető víz új tartalmat, értelmet kapott, s a lelkük, hitük megtisztulásán túl a test betegségeinek gyógyítását is várták tőle.

A természetes vizek által nyújtott fürdési lehetőségeken túl már az ókorban is léteztek mesterséges, épített fürdők. Ötezer esztendős fürdőkultúráról tanúskodnak az Indus folyó melletti Mohendrso-Daro romjai, amelyek között közművesített (!) fürdőszobákra leltek a régészek. A teljes anyag letölthető innen >>

Szerk.: Duhaj Piroska


Egri Török Fürdő

Forrás: http://www.termalfurdo.hu/furdo/torok-furdo-eger-245

Az Egri Török Fürdő

Eger történelmi múltjának egyik meghatározó, emblematikus épülete a város szívében található Török Fürdő.

Az egri fürdőéletről szóló legkorábbi adatunk a középkorból, 1448-ból származik az ú.n. karthauzi szerzetesek fürdőjéről. A XV. században a meleg vizek már a gyógyítás szolgálatában álltak és Egernek fizetett fürdőmestere volt. A török hódoltság jelentős változásokat hozott Eger fürdőkultúrájában.

A mai Török Fürdő épületének kupolás, nyolcszögletű medencéjét Arnaut pasa építtette 1610 és 1617 között, a férfiak kultikus tisztálkodási céljainak szolgálatára. A történelmi feljegyzések és korabeli térképek tanúsága szerint a törökök még két további fürdőt is építettek Egerben, egyik a mai Bárány uszoda helyén állt, a másik a feltárt és a közönség előtt nemrégiben megnyitott Valide szultana fürdő, a vár bejáratánál, mely női fürdő volt. A török hódoltság után Barkóczy Ferenc püspök, Gróf Eszterházy Károly, majd Pyrker László egri érsek építették tovább a fürdő épületét.

A gyógyvíz vizsgálatával először Dr. Markhót Ferenc Heves vármegye főorvosa, az első Magyar Orvosi Egyetem, a Scola Medicinalis megalapítója foglalkozott tudományos igénnyel, 1764-ben a Helytartótanácshoz felterjesztett értekezésében.

A fürdő többszöri felújítás után a 2009-es újjáépítésekor nyerte el mai tetszetős formáját. Kupoláját belülről 200 ezer aranyfüst mozaik lapocska borítja, a falak és a medencék süttői mészkő burkolatot kaptak.

A három radonos gyógymedencében a víz a padozat alól tör fel, a folyamatosan felszálló buborékok főleg nitrogént és radont tartalmaznak.

A radon részben a bőrön, részben belégzés útján jut be a szervezetbe és fejti ki gyulladáscsökkentő hatását. A gyógyvíz hőmérséklete 30-31°C, radioaktivitása mérsékelt, 99,9 Bq/l. Radon tartalma miatt olyan autoimmun betegségben szenvedőknek is ajánlott, mint reumatoid arthritis , arthritis psoriatica és spondylitis ankylopoetica (Bechterew kór/SPA).

Sikerrel alkalmazzuk továbbá:

  • kopásos ízületi kórképekben: térd-, csípő- és vállízületi arthrosisokban,
  • ortopédiai műtétek, mint pl. csípő és térd protézis beültetés utáni állapot utókezelésére,
  • traumatológiai műtéteket követő rehabilitációban,
  • enyhébb agyi történések utáni utókezelésre.


A Török Fürdő gyógyvize 31 °C-os hőmérsékletű, ezért artériás és vénás keringési rendellenességekkel és szívpanaszokkal küzdő betegek számára is nyugodtan ajánlható. Endorfin szintet fokozó hatásának köszönhetően kimerültség és depresszió esetén is hatékony kiegészítő terápia.

A Török Fürdőben három további melegített vizű medencében wellness elemek állnak a betegek és vendégek rendelkezésére, víz alatti masszázsok és „dögönyözők” formájában. A szolgáltatások között számos speciális masszázs és a török hamam is kipróbálható. További részletek a fürdőről >>

Szerző: Dr. Tóth Katalin

A fürdőkultúráról szóló szemelvények közzététele (megjelenítése) folytatódik.

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 2. rész - Hajdúszoboszló >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 3. rész - Harkány >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 4. rész - Mezőkövesd >>