• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2016. május 19. csütörtök

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 2. rész

A hajdúszoboszlói fürdővel folytatjuk a magyarországi fürdők bemutatását és a fürdőkultúrákról összegyűjtött információk közlését. Közzé tesszük Dr. Fehér Judit reumatológus beküldött, rövid tájékoztatóját a hajdúszoboszlói fürdőlehetőségekről, gyógykezelésekről.

Előszó

A fürdőkultúrákról szóló első bemutató után keresgélve a következő említésre méltó információs anyagot találtam.

Ingres: A valpinconi fürdőző

Rátaláltam Wirth István által szerkesztett tankönyvre, melyben szinte minden olvasható a fürdőkultúráról. Aki szívesen elmélyedne ebben a témakörben, a linkre kattintva, máris izgalmas kultúrtörténeti utazásban lehet része, melyhez kellemes és hasznos "utazást" kívánok.

Fürdőkultúra, Wirth István (2011), Szent István Egyetem >>

Ha nincs, vagy nem szán rá sok időt a kedves olvasó, akkor a "Bevezető" anyag olvasásához kívánunk kellemes és hasznos időtöltést. (Ennek elolvasása után, szinte garantált a folytatás!)

A kép forrása: Jean Auguste Dominique Ingres -Törökfürdő, A tiszta erotika képei, Ujfalusi Éva sorozata >>

2016. május 10., Cambridge, Ontario, Kanada, D. Piroska


Hajdúszoboszlói fürdőkomplexum

Forrás: http://www.hungarospa.hu/

A hajdúszoboszlói gyógyfürdő

Gyógyfürdőnk története 1925. október 26-án kezdődött, mikor Pávai Vajna Ferenc geológus vezetésével, szénhidrogének után kutatva felszínre tört a gyógyvíz.

Több mint ezer méteres mélységből, 67-74 C° fokos víz áramlott a felszínre, földgáz kíséretében, melyet a későbbi elemzések alapján alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévíznek minősítettek. A gyógyvízben nagyon magas az oldott ásványianyag tartalom (4250 mg/L) a fő alkotóelemeken kívül, számos nyomelem is megtalálható benne (réz, cink, mangán, lítium).

A reumatikus panaszokra kedvező hatású gyógyvizet felhasználva, 1927. július 26-án megnyitott a fövenyfürdő. Az azóta eltelt közel 90 év alatt Európa legnagyobb fürdőkomplexumává nőtte ki magát a Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, valamennyi generáció igényeinek kielégítését tűzve ki célul.

Hajdúszoboszló városi fürdő és strand

Az 1930-as években kezdődött a gyógyászat fejlesztése, orvosi rendelő, fedett gyógymedence, inhalatórium és ivócsarnok létesült. 1942-ben már 9 medence üzemelt majd 1945-től hadikórház jelleggel működött a fürdő. A 60-as évektől nagyszabású fejlesztés vette kezdetét, már 16 gyógy-, strand- és egyéb medence volt és nőtt a strandfürdő területe is. A rendszerváltásig a szakszervezeti üdültetés képezi a vendégforgalom alapját. 1995 után a gyógyfürdő valamennyi területén folyamatos fejlesztések valósulnak meg egy magas színvonalú, több generációs gyógykomplexum létrehozása érdekében.

Gyógyfürdőnk egész évben nyitva tart, a fürdőcsarnok 3 medencéje mellett, 4 nyitott eltérő hőfokú látványmedence várja a vendégeket. A fizio- és balneoterápia széles skáláját nyújtva a gyógyulni vágyóknak, ezek közül kiemelendő:

  • a súlyfürdő kezelés, melyet nálunk vibrációval kombinálva lehet igénybe venni, nyaki és derék fájdalmak, porckorong sérvek esetén ajánlott,
  • a szénsavas kádfürdő kezelés, mely keringési betegségekben (érszűkület, hypertonia, cukorbetegség) ajánlott és immár széndioxid kabin formájában is elérhető,
  • a fizioterápia szinte valamennyi formája, a kis- és középfrekvenciás elektromos kezelések, ultrahang, mágnesterápia, lézer,
  • klasszikus gyógymasszázs, vízalatti vízsugármasszázs, egyéni és csoportos gyógytorna foglalkozások teszik teljessé a képet.

Az újdonságok közé tartozik az immunerősítő és regenerációt gyorsító Kryo szauna, melyben -170 fokos kabinban kell pár percet eltölteni és kúraszerű használata javasolt.

Mozgásszervi panaszokon kívül bizonyos szív- és érrendszeri betegségekben, bőrgyógyászati kórképekben (ekzema, psoriasis), nőgyógyászati problémákban (meddőség, kismedencei gyulladások) is jótékony hatású gyógyvizünk. A kezdeti "empirikus" megfigyeléseken túl, orvosi kutatásokkal is igyekeztünk alátámasztani gyógyvizünk jótékony hatását, mely térd és csípő arthrosis, nyaki és deréktáji discus hernia és cardiovasculásris betegségek esetén is sikerült. Eredményeinket hazai és külföldi szaklapokban is publikáltuk.

Aqua-Palace fedett élményfürdőnk rossz idő esetén is lehetővé teszi a szórakozást, a szaunavilág, baba- ,családi- és élménymedencék, szörfözési lehetőség használatával illetve számtalan fittness- és wellness kezeléssel várjuk látogatóinkat.

A strandfürdő 30 hektáros, parkosított területen várja a vendégeket május 1. és szeptember 30. között, 13 medencével, élményelemekkel, vízi sportpályával és a tengerpart illúzióját keltő 6200 nm2-es pálmafákkal szegélyezett mediterrán medencével. A legkisebbek számára pancsoló medencével és animációs programokkal.

Aquapark csúszdaparkunk 2000 óta várja a látogatókat, többször is megújulva, legutóbb 2014-ben extrém zónával bővült. Így jelenleg 9 óriás csúszdát és 6 extrém elemet tesztelhetnek a kalandvágyók.

Hajdúszoboszlói fürdőkomplexum, Aquapark csúszdapark

Aquapark csúszdapark

Saját Thermal Hotelünk is várja a nyugodt környezetben pihenni és gyógyulni vágyókat, a fürdőkomplexum teljes körű használatával illetve saját gyógyászati részleggel. Ezek mellett a Thermál és Hajdú kemping, az Árpád uszoda és a Thermál Tourist utazási iroda is a szolgáltatás részét képezi.

A Hajdúszoboszlóra érkezőket a "gyógyító kezelések" mellett színes programok is várják. A gyógyfürdő szervezésében (Strandnyitó party, Fürdőbál) illetve a fürdő környékén koncertek, kulturális és gasztronómiai fesztiválok várják a vendégeket. S aki még többet szeretne tudni a fürdővel kapcsolatosan, annak a linkre kattintva módjában áll további információk olvasására >>

Dr. Fehér Judit

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 1. rész - Egri Török Fürdő >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 3. rész - Harkány >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 4. rész - Mezőkövesd >>

Források: Wirth István (2011): Fürdőkultúra, Szent István Egyetem, http://www.hungarospa.hu/