• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2016. június 02. csütörtök

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 3. rész

A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak. Kicsit személyeskedve: a hozzám (így is-úgy is) legközelebb álló fürdőt! Ezen a vidéken (Siklóson) születtem, Harkányban jártam iskolába, édesanyám a fürdőnél dolgozott, s nekem a Harkányi Reuma Kórház volt az első munkahelyem.

Előszó

Az érzelmi kötődés mellett, ahogy múlik az idő, egyre inkább visszahúz a gyógyvíz ereje, mely tényleg egyedülálló a (főleg) mozgásszervi betegségek kellemetlen (fájdalmas) hatásainak könnyítésére. Szívből tudom ajánlani mindenkinek kipróbálásra, megtapasztalásra. Hogy milyen széles körben alkalmazható a gyógyvíz, igazolásul olvassák el a harkányi orvosok rövid tájékoztatóját lentebb.
Érdekességként javaslom olvasásra a fürdő legendáját, melyből egy nagyon kedves versikét kiemeltünk. "E legenda versben elbeszélve így szól: A harkányi gyógyvíz legendája ( népköltés)

Dél felől, ha szemre veszed
a harsányi csúcsos hegyet,
láthatod, hogy több barázda
van a sziklás hegybe szántva
és kakas, bak, macska
lábnyom látszik a hegygerinc háton.

Lakott itt egy öreg néne,
volt egy Harka nevű lánya
hét határba nem volt párja.
Szemet vetett rá az ördög,
éjszakánként ott lődörgött.
Nem fogyott ki a beszédbül.

Ha fogad a lányra vásik,
kakaskukorékolásig
szántsd föl a harsányi hegyet!
Szólt az ördög: máris megyek!
Aranyekéjébe fogott egy macskát,
egy kecskebakát, meg egy kakast.

Az asszony a padláslikon
les-várja ugyanbizony
a lópatás mire végzi.
Szeme kidülledve nézi,
hogy az ördög lóhalálba
már a hegyderekát járja.
Ha így nyargal, fölér jóval előbb.

Nosza az asszony futóra!
Tüstént szalad a tyúkólba,
kukorékol kicifrázva,
s ahány kakas recitálja,
még az eke elé fogott kakas is
megszólamlodott!
Az ördög a haját tépte.

A három állat heggyé vált,
s az ördög, látva, hogy vesztett,
mérgébe toppantott nagyot,
lyuk támadt és elnyelte legott.
Hol pokolra ment a földből
kénszagú melegvíz tört föl."

A legenda bővebb változata itt olvasható >>

A fürdőkultúráról találtam egy érdekes anyagot a "fürdőkultúra" honlapján >> Kellemes időtöltést kívánok minden kedves honlaplátogatónak, s nem csak az olvasáshoz, hanem a fürdőzéshez, s a Baranya megye gyönyörű területein való barangoláshoz is. Baranya megyei értékek - Imázsfilm >>

D. Piroska, 2016. jún. 01., Point Clark, Ont. Canada


A harkányi fürdő, gyógyvíz


A harkányi gyógyfürdő

Az Európában egyedülálló kénes (szulfidos) gyógyvíz 50–70 méteres mélységekből, átlagosan 62,5 °C-os hőmérséklettel tör felszínre.

A harkányi víz mozgásszervi betegségek gyógyítására történő hasznosítása közel 200 éves múltra tekint vissza. Már az 1800-as évek közepétől orvosi felügyelettel, a Batthyány grófok családi uradalmi kastélyában 1828-ban 28 szobás gyógyszállóban, majd később 24 márványkádas fürdőcsarnokban kúrálták az ide érkező betegeket. Ezzel Európa egyik legkorábbi gyógyhelye volt. 1868-ban Than Károly Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián számolt be a harkányi forrásvíz vegyelemzésének eredményéről és elsőként ismertette a víz fő jellemzőjét, a biológiailag legaktívabb alkotóelemet, a karbonilszulfid (COS) gázt.

Az 1950-es években jelentős fejlődésnek indult a gyógyfürdő és a reumakórház. Orvosaik felismerték a kénes víz tünetmentesítő hatását psoriasisban, valamint a krónikus nőgyógyászati gyulladásokra és a meddőség kezelésben kifejtett páratlan, jótékony hatását. Tapasztalataikat az elmúlt 60 évben több tízezer beteg gyógyulása, tünetmentessé válása és kontrollált klinikai vizsgálatok eredménye támasztja alá.

A folyamatosan megújuló gyógy- és strandfürdő területén egész évben fedett és nyitott medencék, köztük két 2000 m2-nél is nagyobb össz-alapterületű gyógyvizes medence várja a gyógyvizet kedvelő vendégeket.

A harkányi fürdő, gyógyvíz

A harkányi gyógyforrás vizének gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil-szulfid (COS), mely a vízből kipárologva hidrogén szulfidként (kén-hidrogén) a bőrön át felszívódik, sőt belélegezve a légutakon keresztül is kifejti jótékony hatását: felszívódása 150-szeres a gyakrabban előforduló más kénvegyületekkel (szulfátokkal) szemben. Továbbá ki kell emelni az összes oldott ásványi anyag tartalmat is, mely megközelíti az 1000mg/l értéket!

Manapság a több mint 300 kórházi ágyon és az újonnan épült gyógy-hotelben történő elhelyezés mellett több szakterületen magas színvonalú „in-patient” gyógyító és rehabilitációs tevékenységet folytat a gyógyfürdőkórház 20 állandó szakorvossal, klinikai szakpszichológusokkal. Fő szakterületük a mozgásszervi rehabilitáció myalgiák valamint degeneratív gerinc és nagyízületi panaszok esetén (csípő, térd és váll osteoarthritis). Psoriasisos beteg bőrtüneteinek enyhítése akár biológiai terápiában részesülő betegek maradványtünetei esetén is megtörténik. Komplex nőgyógyászati program alkalmazásával gyógyszeres kezelés és mellékhatások nélkül a IVF programokkal hasonló hatékonysággal kezelik a meddőséget. Minden szakterület maximálisan kihasználja a kórházban rendelkezésre álló szerteágazó korszerű rehabilitációs fizioterápiás lehetőségeket: balneo-hydroterápia, fango(gyógyiszap), a gyógytorna különböző speciális területei, legújabb módszerei.

A gyógykórház melletti arborétumban (ős-park) található gyógy- és strandfürdő számos kül- és beltéri gyógyvizes és sport medencével elsősorban az idelátogató turisták számára biztosít szórakozást, továbbá járóbetegek számára reumatológus által irányított különleges gyógyszolgáltatásokat. Ezek a lymph-drainage, a gyógyvizes és szénsavas kádfürdő, tangentor, a víz alatti gyógytorna, az iszapkezelés, a gyógymasszázs, a gyógytorna és az elektroterápia. Természetgyógyászati szolgáltatások között fülgyertya kezelést, vákuumos-, mézes-, illóolajos-, csokoládés testmasszázst, köpölyözést, reflexzóna-masszázst, ionos méregtelenítő kezelést, és LENYO kezelést vehetnek igénybe a vendégek.

A gyógy és sportmedencék mellett a strandfürdő területén a legkisebb korosztály számára vizes élményelemekkel tarkított gyerekmedence is rendelkezésre áll. A vizes élmények mellett a legkisebbeket a Baba-Mama Játszópark várja. A legnagyobb érdeklődés mégis az új csúszdaparkot övezi, mely 2016 nyár elejétől várja a családokat. Mindezek mellett négy élményfürdő, szauna park, gőzkabinok, szabadtéri jacuzzi szolgálja a pihenést.

Kulturális és tematikus gyógyászati programokkal egyaránt szolgálnak e meghitt fürdővárosban: így idén immár huszonharmadik alkalommal rendezi meg a város legnépszerűbb tradicionális eseményét, a Fürdőfesztivált, amely mindenki számára kínál valami érdekes programot. Az idei évben a gyermekre vágyók részére a Thermal Fest, majd az egyhetes „Gyermekáldás Hete” rendezvénysorozat nyújt hasznos ismereteket, ugyanakkor szórakoztató programokat.

Harkány környékén is lehetőség van izgalmas kirándulásokra. A közeli, vörösborairól híres villányi borvidék pincesora a világörökség része, az elmúlt években megújult siklósi vár a legépebben megmaradt magyar vár. Végül, de nem utolsósorban Pécs is várja a látogatókat gazdag történelmi és kulturális örökségével. A fürdőről szóló további információk a megadott honlapon olvashatók >>

Dr. Varga Péter, Dr. Nusser Dóra, Gilbert Csaba

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 1. rész - Egri Török Fürdő >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 2. rész - Hajdúszoboszló >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 4. rész - Mezőkövesd >>

Források: harkanyfurdo.hu, netfolk.blog.hu, kincsesbaranya.hu/imazsfilm, magyarfurdokultura.hu