• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
 • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
 • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
 • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
 • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
 • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

Kecsketej, az egészséges választás

Készült: 2011. május 19. csütörtök

A kecsketej finom édes és tápláló, véd az allergia ellen, fertőtlenít és erősíti az immunrendszert is. Vitamin- és ásványi anyag tartalma szinte az anyatejével vetekszik. A kecsketej erényei a könnyen emészthető lipidekben és proteinekben rejlenek. 

A tehéntejhez képest a kecske teje kétszer annyi rövid és közepes láncú trigliceridet, és egyéb anyagot tartalmaz, melyek kisebb sejtekként vannak jelen. Ha zsírtartalma mellett a tej szárazanyag-tartalmát, valamint kazein és a savófehérje arányt tekintjük, úgy messze felülmúlja minden más állat tejét. A kecsketejben található zsírsejtek 65%-a kisebb, mint 3 mikron, szemben a tehéntej 43%-os tulajdonságával. 2,5 dl kecsketej 9 mg proteint tartalmaz, míg ugyanennyi tehéntej csupán 8 miligrammot.
 
kecsketej kecsketej
 
A kecsketej finom édes és tápláló

 

Magas zsírtartalma mellett számos, előnyös tulajdonsággal is rendelkezik:
 
 • összetételét tekintve sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez, hiszen ez utóbbinál jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is.
 • és ami még fontosabb, ezek aránya a kecsketejben kiegyensúlyozott,
 • a kecsketej fehér színe a béta-karotin hiányának tudható be,
 • viszont kétszer annyi A-vitamin (retinol formájában) található benne, mint a tehéntejben, niacin tartalma pedig annak háromszorosa, ez pedig majdnem megfelel az anyatej niacin tartalmának!
 • viszont kevesebb, a központi idegrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen folsav található benne, ezért többnyire folsavval dúsított kecsketej kerül kereskedelmi forgalomba. 2,5 dl kecsketej 2,5 mikrogramm D vitamint tartalmaz, a benne található szeléntartalmú glutation-peroxidázok mennyisége miatt a kecsketej a többi, magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek között is méltó helyen szerepel,
 • B1, B2 és B5 vitamin tartalma is jelentős, melyek az egészséges sejtműködést biztosítják szervezetünkben.

Kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt sokan szívesen állják ki reggelente akár a méteres sorokat is a piacokon, ahol termelői pultokon mérik a finom, friss kecsketejet. És nagyon jól teszik, hiszen kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is. A mezőn legelésző kecske allergén növényeket is elfogyaszt, és azokat megemésztve a kórokozók gyengített formában vannak jelen tejében, ezért homeopátiás hatásánál fogva a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. Orotsav tartalma miatt rákbetegek diétájába is tanácsos beilleszteni. A szépségápolásban is igen kedvelt használata, számos kozmetikai szer alapanyaga a kecsketej.

A kecsketejet fogyasztás előtt mindig forraljuk fel, majd a lehűtött tejet és a belőle készült tejtermékeket a többi tejtermékhez hasonlóan hűtve tároljuk.

Forrás: Haziallat.hu