Kecsketej, az egészséges választás

Készült: 2011. május 19. csütörtök

A kecsketej finom édes és tápláló, véd az allergia ellen, fertőtlenít és erősíti az immunrendszert is. Vitamin- és ásványi anyag tartalma szinte az anyatejével vetekszik. A kecsketej erényei a könnyen emészthető lipidekben és proteinekben rejlenek. 

A tehéntejhez képest a kecske teje kétszer annyi rövid és közepes láncú trigliceridet, és egyéb anyagot tartalmaz, melyek kisebb sejtekként vannak jelen. Ha zsírtartalma mellett a tej szárazanyag-tartalmát, valamint kazein és a savófehérje arányt tekintjük, úgy messze felülmúlja minden más állat tejét. A kecsketejben található zsírsejtek 65%-a kisebb, mint 3 mikron, szemben a tehéntej 43%-os tulajdonságával. 2,5 dl kecsketej 9 mg proteint tartalmaz, míg ugyanennyi tehéntej csupán 8 miligrammot.
 
kecsketej kecsketej
 
A kecsketej finom édes és tápláló

 

Magas zsírtartalma mellett számos, előnyös tulajdonsággal is rendelkezik:
 

Kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt sokan szívesen állják ki reggelente akár a méteres sorokat is a piacokon, ahol termelői pultokon mérik a finom, friss kecsketejet. És nagyon jól teszik, hiszen kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is. A mezőn legelésző kecske allergén növényeket is elfogyaszt, és azokat megemésztve a kórokozók gyengített formában vannak jelen tejében, ezért homeopátiás hatásánál fogva a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. Orotsav tartalma miatt rákbetegek diétájába is tanácsos beilleszteni. A szépségápolásban is igen kedvelt használata, számos kozmetikai szer alapanyaga a kecsketej.

A kecsketejet fogyasztás előtt mindig forraljuk fel, majd a lehűtött tejet és a belőle készült tejtermékeket a többi tejtermékhez hasonlóan hűtve tároljuk.

Forrás: Haziallat.hu