• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

A narancsbőr

Készült: 2011. június 24. péntek

A legtöbb nő életét megkeseríti a narancsbőr vagy más néven a cellulitis, azonban a harc nem reménytelen. A narancsbőrnek több fajtája ismert. Valakinek csak apró gödröcskék jutnak, valakinek egész domborzati térkép.

A leggyakrabban a combon, csípőn és a fenéken jelent problémát. A narancsbőr kialakulása összefügg a helytelen táplálkozással és mozgáshiányos élettel, de hormonáis és genetikai okok is meghúzódhatnak kialakulása hátterében.

 
narancsbőr narancsbőr


Bőrünk részei


Bőrünk három részre, hám, irha és bőralja részre osztható szövettanilag. A hám a legkülső réteg, amelyet a hámsejtek alkotnak, folyamatosan kopnak és termelődnek. Alatta az irha található, amely kollagénből, kötőszövetből, erekből és idegekből áll. Itt találhatóak a verejték- és faggyúmirigyek is. A bőralja legalsó réteg, amely vastagsága testalkattól függ, zsírszövetből és laza kötőszövetből áll, erek hálózzák be. A bőralja zsírszöveteiben található testünk energiaraktára.

Szervezetünk a táplálkozással bevitt többletenergia egy részét zsír formájában a bőr sejtjeiben raktározza. Ahogy növekszik a kötőszövetekben felhalmozódó zsír, egyre inkább a bőrfelszín felé türemkedik. A bőr „hepehupássá” válik és elveszíti rugalmasságát. Azonban többek között a narancsbőr okai között tartják számon pl. a vér- és nyirokkeringés zavarait, valamint a helytelen táplálkozást, a mozgáshiányos életmódot és az elhízást is.

A narancsbőr három fázisa


A narancsbőr kialakulásának három fázisa különböztethető meg. Az első fázisban álló és fekvő helyzetben a bőrfelszín még teljesen sima, azonban ha a bőr megfeszül, már láthatóvá válnak a kis gödröcskék. Ennél súlyosabb a második fázis, amikor már álló helyzetben is látható a bőr egyenletlensége, azonban fekvő helyzetben a bőr még mindig simának tűnik. A harmadik fázisban állandósul a cellulitisz, álló és fekvő helyzetben is látszik.

Megelőzés


A narancsbőr csökkentésének és megelőzésének egyik legfontosabb lépése a megfelelő táplálkozás és egészséges testsúly. A túlzott cukor fogyasztás csökkentése, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztás növelése és a napi 2-3 liter (leginkább víz) folyadék elfogyasztása javíthat a narancsbőrön. Azonban az életmódváltás fontos állomása a rendszeres mozgás beiktatása, amely nem csak a narancsbőrös terület mérséklésében segíthet, de segít az optimális testsúly beállításában és megtartásában, valamint a szervezet egészségének megőrzésében.

A most olvasott Egyperces eredeti változatát a www.activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!