Tai chi: minden nap gyakorolni kell!

Készült: 2011. július 01. péntek

A tai chi a világon az egyik legnépszerűbb mozgásforma, életkortól és egészségi állapottól függetlenül bárki gyakorolhatja. Kínából ered, de mára a világon mindenhol vannak követői. Legtöbbször belső harcművészetként definiálják.

 

 

tai chi tai chi

 

Nem kell megijedni, a tai chi nem azok közé a harcművészetek közé tartozik, amelyben az ellenfelek szemtől szembe állnak és megpróbálják eldönteni, hogy ki a legerősebb. A tai chi lágy, kecses mozdulatsor, amely átmozgatja az egész testet. Fix „koreográfiát” kell követni a taichizóknak, ám a sok gyakorlással sem válik unalmassá a sport.


A tai chi az ismerkedési időszakban igen nagy kihívásokat tartogat. Elég nagy feladatot jelent a mozdulatsor megjegyzése és leutánzása. A tai chi egyik szépsége, hogy a könnyűnek tűnő mozdulatok, rendkívüli pontosságot és koncentrációt igényelnek.

Az évszázadok során a tai chinek több változata alakult ki és a mai napig vannak új iskolák, azonban öt főbb iskolát tartanak számon, amelyek elnevezése azoknak a családoknak a nevét viselik, amelyektől eredeztetik az iskolát. A tai chi iskolák alapítóinak leszármazottai a mai napig követik és népszerűsítik az iskolájukat.

Az öt iskola mozgássora eltérő. Alapnak a 108 lépéses Yang iskolát szokták tekinteni, de igen népszerű és tai chi bemutatókon a 24 és 42 lépéses változatot szokták használni. Bizonyos iskolák mozgássorait csak versenyeken mutatják be, hiszen a tai chi versenysportnak is számít, és akrobatikus, nagyon látványos elemeket is tartalmaznak.

A mozdulatsor egyes részeinek egészen különleges és mesébe illő elnevezései vannak, bár a harcművészetekben járatosak ütéseket és rúgásokat is felfedezhetnek: Elkapni a madár farkát. Fehér gólya legyez a szárnyával. Pendíti a pei pát. Viszi a tigrist a hegyre.

Azonkívül, hogy a tai chi remek mozgásforma és életkortól és egészségi állapottól függetlenül bárki gyakorolhatja, jótékony hatással lehet a mentális egészségre, hatékony személyiségfejlesztő és önismereti rendszer is. Segít az ellazulásban, a testi és a lelki egyensúly megtalálásában. Napi gyakorlása szükséges, és mint állandó program rendszerességet is ad a mindennapoknak. Ami ezenkívül nagyon fontos, hogy ne felejtsünk el minden mozgás előtt elegendő időt fordítani a bemelegítésre!

A most olvasott Egyperces eredeti változatát a www.activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!

További érdekes cikkek:tai chi >>A Tai-chi javítja az életminőséget?
A krónikus szívelégtelenséggel élő emberek a hagyományos kínai mozgásforma, a thai chi művelésével javíthatják életminőségüket - közölték hétfőn amerikai kutatók. A teljes cikk itt olvasható: http://www.napidoktor.hu

>>Tai chi-vel a szívproblémák ellen
A tai chi, az ősi kínai gyakorlatsor segíthet a szívbetegségekben szenvedőknek, állítják a Harvard Egyetem kutatói.
A teljes cikk itt olvasható: http://www.parameter.sk

>>Tai chi
A Tai Ji Quan, tradicionális kínai, Wade-Giles egy úgynevezett belső stílusú kínai harcművészet, melyet főképp egészség megőrzési, de sok más egyéb okokból is művelnek.
A teljes cikk itt olvasható: http://www.oregmalom.com/tudastar/tai-chi/