Régen ihattam, most árt a tej

Készült: 2011. augusztus 26. péntek

A tejérzékenységről manapság elég sokat hallani. Sokan szenvednek tőle, és többnyire azt gondolják: szimplán balszerencse, és a genetika az oka. Most kiderült: a tejérzékenység szerzett baj is lehet!

a tej egészség a tej egészség

Egészen meglepő a hír: egy kislány tejcukor-érzékenységére egy kerti grillparti nyomán bukkantak rá... Annak idején a gyerek, szülei társaságában, nagy családi grillpartin vett részt. Derűre ború: a jó hangulatú kerti buli után nem csak ő, de a szülei és más barátok is rosszul lettek. Csikart a hasuk, mindenféle hasi fájdalmaik voltak – aztán ráfogták a félig sült csirkére. 

A baj oka: a tej


Két nap után mindenki rendbe jött, csak a kislány küszködött még két héttel később is szűnni nem akaró hasmenéssel. Folyamatosan szenvedett a puffadástól és mindig fájt a gyomra. Az orvos azt gyanította, hogy talán a korábbi ételmérgezés következtében valamilyen allergia alakulhatott ki nála. Egy hétig nem ehetett lisztes termékeket, ám a tünetek nem múltak. Ezután a tejet iktatták ki a kislány étrendjéből. Csodák csodája, összes panasza gyorsan megszűnt. A hosszú, szenvedésekkel teli hetek után már két nap elteltével teljesen jól érezte magát. Az akkori kislány ma már 24 éves, ám tejcukor-érzékenysége megmaradt. Ezzel azonban együtt lehet élni, különösebb problémát nem jelent életvitelében.

Ha elrontja a gyomrát


Szinte mindenki azt gondolja, hogy a tejcukor-érzékenység velünk született állapot és genetikai eredetű. Mára többé-kevésbé kiderült, közel sem ez a teljes valóság. Sokan válnak évente tejérzékennyé – például valamilyen betegség, gyomorfertőzés következtében! Habár inkább valamilyen hosszan tartó emésztőszervi elváltozás – mint például a Crohn-betegség vagy egy krónikus vastagbélgyulladás – nyomán alakul ki valamilyen élelmiszer-allergia (többnyire tejérzékenység), az angol kislány esete igazolta: egy egyszerű bakteriális gyomorfertőzés is kiválthatja.


Nem tudja lebontani


A tejcukor a tejben található. Rendesen a laktáz nevű enzim bontja le, mely a vékonybélben tanyázik. Gyomorfertőzés esetén a kórokozó baktérium megtámadhatja a vékonybelet is, melynek következtében drámaian leeshet a laktáz nevű enzim szintje. A tejcukor vagy más néven laktóz pedig nem tud rendesen lebontódni, bekerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés következtében gázok képződnek és ez puffadást, görcsöket, hasmenést okozhat. Idősebb korban a jelenség azért gyakoribb, mert ilyenkor eleve kevesebb laktáz termelődik a szervezetben.

Nehéz megmondani, tipikusan kik válhatnak tejcukor- vagyis laktóz-érzékennyé egy gyomorfertőzés következtében. Ráadásul az esetek jelentős részében nem is azonosíthatók egyértelműen a tünetek a laktóz-érzékenységgel. A felfúvódást, a szeleket, a hasmenést gyakran korunk „divatos” civilizációs betegségeinek, a stressznek, vagy a irritábilis bélszindróma (IBS) kontójára írják.

Sajnos a kellemetlen hastáji reakciókat már egészen kis mennyiségű tejtermék is kiválthatja. Akár öt gramm is elég, ami nagyjából annyi, amennyit mondjuk az eszpresszó kávéba öntünk. A tej úgynevezett rejtett forrásból is származhat. Például a kész élelmiszerekben, akár egy sütiben is ott lehet.

Idővel meggyógyul


Az esetek zömében az úgynevezett szerzett vagy másodlagos laktóz-intoleranciából ki lehet gyógyulni. Sajnos ez hosszabb időbe is beletelhet, amire az emésztőrendszer nyálkahártyája regenerálódik és elmúlnak a tünetek. Természetesen a laktóztartalmú ételeket kerülni kell ebben az időszakban. Még kacifántosabb, amikor egy Crohn-betegségben, vagy vastagbélgyulladásban szenvedő betegnél alakul ki a másodlagos laktóz-intolerancia, – ezek a betegek ugyanis hajlamosak azt hinni, hogy a tüneteket az alapbetegségük okozza.

A kalciumot pótolni kell


A gyógyulás érdekében ki kell iktatni az étrendből a laktóztartalmú ételeket, ám ez felveti a kalciumhiány kialakulását, mivel a legtöbb kalcium tejben és tejtermékekben van. Megoldás lehet egyéb kalciumtartalmú ételeket fogyasztani vagy kalciumos étrend-kiegészítőt szedni. Fontos kalciumforrások: szója, szardínia, lazac, földi mogyoró, dió, napraforgómag.

A fehér ember jobban járt


A világ lakosságának kb. 50-70 százaléka szenved tejcukor-érzékenységben. Érdekes, hogy az ázsiaiak, az indiánok, az afrikaiak majd' 90 százaléka, míg a „fehér” embereknél az előfordulása csak átlagosan 10 százalék.

Tesztelni lehet


A tejcukor-érzékenységet laboratóriumi vér- vagy székletvizsgálattal lehet kimutatni. Ma már egyébként olyan ételintolerancia-tesztek is vannak, melyek 50-200-féle alapanyagra képesek vizsgálni. A nálunk többnyire magánlaboratóriumokban végzett teszt ára meglehetősen borsos.

Forrás: kiskegyed.hu