Hatékonyabb edzés pulzusmérővel

Készült: 2011. november 25. péntek

A pulzusmérés jelentősége sok szempontból nélkülözhetetlen, hisz attól a kis időtől, amit sportra tudunk szánni, várjuk el az egészségünk védelmét, a jobb megjelenésünket, sportteljesítményeket, hiszen nemcsak a kikapcsolódásról van szó.
 
pulzusmérők


A pulzusmérők így több csoportba tartozhatnak, attól függően, hogy milyen céljaink vannak. Természetesen a legfontosabb az, hogy tudjuk, miért mozgunk, azaz mi a célunk: fogyás, egészségmegőrzés, jobb teljesítőképesség vagy egy-egy merészebb versenycél. A sportág is fontos, hiszen nyilvánvalóan mást vár el egy fogyni vágyó és mást egy teniszező az órájától, s nem a legdrágább óra kiválasztása a legjobb választás.

Sport közben a pulzusunk változik, minél jobban hajtjuk magunk, annál magasabb lesz, de pl. zsírégetéshez nem kell magas pulzuson dolgoznunk, elegendő az 55-69% közti tartomány. Így fontos a pulzusunk szabályozása, hisz kevesebb edzéssel könnyebben érhetjük el célunk, vagy ugyanannyi időráfordítással, sokkal hamarabb.

PulzusmérőkJelenleg már vannak olyan órák, melyeknél a szív elektromos jeleiből az óra kiszámolja azt a zónát, mely ideális célunk eléréséhez. A 33 éve pulzusmérőket gyártó POLAR cég ezen automatikák miatt lett igen könnyen használható, hisz nem mindenkinek van edzői végzettsége vagy személyi edzője, aki segítsen megállapítani a terheléseinket.

Az órákat én 4 nagy csoportba osztanám:


• egyszerű pulzusmérők (pillanatnyi pulzusmérés, 14-22.000 Ft közti kategória)
• egészségmegőrző, testsúlykontrollos órák (pulzuszónát megállapító órák 27-80.000 Ft)
• sportórák (részidőket is mérnek, több pulzuszónáét is használhatunk, 28-50.000 Ft)
• kielemezhető sport órák (számítógépen visszanézhetjük edzésünk minden részét, 40-130.000 Ft)
 
Pulzusmérők közt 3 nagy márkát találhatunk, a Finn POLAR, mely a pulzusmérők legnagyobb szakértője, jelenleg 18 típust gyárt, 52 verzióban. A SUUNTO sem ismeretlen, hisz búvár és hegymászó órákkal indított a cég 1936-ban. Jelenleg is a magasságmérős óráiról híres cég 9 modell, 26 verziója pulzusmérős, míg az amerikai navigációs GPS-ről híres GARMIN 11 modelljének 26 variációja kapható, s természetesen a legtöbben GPS is be van építve.  További részleteket itt talál>>

 Írta: Vinczeffy Zsolt "Zerge"