Cellulit vs. cellulitisz

Készült: 2012. január 16. hétfő

Fontosnak tartom tisztázni az egyik legalapvetőbb tévedést, amivel tele van a média, az internet és sok egészséggel foglalkozó tudományos lap is. A cellulit - azaz narancsbőr - és a cellulitisz két teljesen különböző fogalom. 

Mi a cellulit és a cellulitisz?


cellulit Egyetlen közös pontjuk, hogy mindkettő a bőrünkön okoz elváltozásokat. Ha anticellulitisz krémet vagy kezelést veszünk igénybe, akkor egy igen csúnya, fertőzéses, heveny bőrgyulladást kellene kezelnünk, a narancsbőr helyett.

Hiszen a cellulitisz a bőrben és a közvetlenül alatta elhelyezkedő szövetekben tovaterjedő bakteriális fertőzés.

A bőr mélyebb rétegeit érintő gyulladás először az arcon alakulhat ki, de megjelenhet a végtagokon, hajlatokban is. A folyamat az orbánchoz hasonlítható, hisz lázzal, hőemelkedéssel, feszüléssel, lüktetéssel és fájdalommal jár. Mind az aknés, mind a nagyobb gyulladásokkal járó esetekben csakis a szakorvosi gyógyszerelés és a rendszeres ápolás hozhat kedvező eredményt és tünetmentességet. 

A cellulit a bőr alatti kötőszövetek "kocsonyásodását jelenti", vagyis amikor az érintett területet borító bőr - különösen, ha két ujj közé fogva összecsippentik - úgy néz ki, mint a narancs héja. A narancsbőr főként azoknál a nőknél jelentkezik, akiknek szervezete sok ösztrogént termel, ezt a mennyiséget pedig a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni. Így megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet állománya - főként a visszatartott víz és zsír miatt. A jelenség főleg a csípők körül, a combok belső felszínein, a felkarokon és az alhason kezdődik, olykor észrevétlenül. A mihamarabbi kezeléssel megelőzhetők a maradandó kötőszöveti károsodások. 

Mitől alakul ki?


Ránk, nőkre sokkal inkább jellemző a zsírlerakódás és –felhalmozódás. Ennek hátterében különböző hormonális okok húzódnak meg, hiszen a folyamat bizonyos mértékig az ösztrogén és a progeszteron szabályozása alatt áll. Kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Fontos megvizsgálni, hogy az adott testtájnak milyen mértékű a zsírfelhalmozódásra a természetes mértékű hajlama.

A cellulit szinte kizárólag nők körében fordul elő. Az esetek 14%-ában már kamaszkorban megjelenik. 25%-a a klimatérium alatt, a többi pedig a terhesség során vagy a fogamzásgátló tabletta szedésekor jelentkezik.


cellulit masszázs cellulit

Hajlamosító tényezők

A cellulit típusai

A cellulit stádiumai


Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.millacaresforyou.com/search/label/wellness

Forrás: www.millacaresforyou.com