• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

Nem kell mindenkinek fogyókúrázni

Készült: 2012. szeptember 21. péntek

Attól, hogy valaki elhízott, az anyagcseréje szempontjából még lehet egészséges és fitt. A szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák miatti halálozás kockázata nem feltétlenül nagyobb, mint a normál súlyú embereké - derült ki az eddigi legnagyobb ilyen témájú kutatásból.

elhízás - fogyókúra elhízás - fogyókúra

A European Heart Journal szívgyógyászati szaklapban közölt eredmények azt mutatják, hogy a kövér embereknek van egy olyan csoportja, akiknek az anyagcseréje egészséges - nem szenvednek inzulin-rezisztenciában, cukorbetegségben, nem magas a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk -, és akik a szív és a tüdő teljesítménye alapján fittebbek, mint más elhízott emberek. Az elhízottság nálunk nincs káros hatással az egészségre, és az orvosoknak ezt figyelembe kellene venniük, amikor fogyókúrát javasolnak - írják a szerzők.

A túlsúly és a fittség jó kombináció


Dr. Francisco Ortega és kollégái a Dél-Karolinai Egyetemen végezték vizsgálataikat, egy hosszú távú (1979 és 2003 közötti) tanulmány 43 265 résztvevőjének adatait elemezve. A résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki a kórtörténetükkel és az életmódjukkal kapcsolatban, és fizikai vizsgálaton is átestek, amelynek része volt egy futógépes teszt a keringési és légzőrendszer teljesítményének vizsgálatára, illetve a magasság, a testsúly, a derékbőség és a testzsír-arány mérése. Megmérték továbbá a vérnyomást, a koleszterinszintet és az éhgyomri vércukorszintet is.

Ortega és kollégái azt találták, hogy az elhízott résztvevők 46%-ának egészséges volt az anyagcsréje. Néhány módosító tényező, többek között az erőnlét figyelembe vétele után az egészséges anyagcseréjű, de elhízott emberek körében 38%-kal alacsony volt a halálozás kockázata, és 30-50%-kal alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegség vagy rák miatti halálozás kockázata, mint a nem egészséges anyagcseréjű elhízott emberekben. Ugyanakkor az egészséges anyagcseréjű kövér, illetve normális súlyú résztvevők közt nem volt lényeges különbség a halálozásban.

A kutatók kiemelték, hogy az erőnlét (fitnesz) elsősorban a testedzéstől függ, tehát az egészséges elhízottakat valószínűleg a testmozgás védi meg a betegségektől.

Szerintük az orvosoknak figyelembe kellene venniük, hogy nem minden elhízott embernél ugyanaz a prognózis. Meg kell vizsgálni az erőnlétet, a zsírszövet arányát és több anyagcsere-paramétert, hogy pontosabban megbecsüljék a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát az elhízott embereknél, és a beavatkozásokat elsősorban azoknál kell szorgalmazni, akiknek erre valóban szüksége van.

A fogyókúra nem minden túlsúlyos betegnek ajánlott


Egy másik vizsgálatban a svéd Gothenburgi Egyetem kutatói több mint 64 000 beteg adatait elemezték, akiknél akut szívkoszorúér-problémák léptek fel. A teljes cikk itt olvasható >>

Forrás: [origo] egészség