• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

Front van!

Készült: 2012. december 14. péntek

Arra ébredek, hogy nem is aludtam. Az utcán rohannak a mentők - közel van hozzánk egy kórház- és a ház előtt megint a villamos elé hajtott egy autós, persze, mert a villamos is túl gyorsan robogott. Akkora front van, hogy még a gyalogosok is összeütköznek.

fronthatás elleni étkezés fronthatás

Fiatalabb koromban csak nevettem azokon, akik előre jelezték az időjárás fránya frontjait. Ma már pontosan tudom, amikor az Alpok felett megjelenik, majd hozzánk közelít egy hidegfront: migrénem van, fájnak az izületeim, leesik a vérnyomásom. És azokkal fut a mentő, akiknek ereiben elindult egy meszes plakk, talán éppen a szívkoszorúérben, s akkor, tudják: infarktus veszély, vagy maga az infarktus.

Melegfront?

Emelkedik a légnyomás, az ereinkre nehezedő teher is, felmegy a vérnyomásunk, emelkedik a vércukorszintünk. Ami engem illet a fejem nem fáj, de ilyenkor haragszom az egész világra, benne magamra is.

Na, kellett ezeket tudnom?

Kellett! Mert fiatalon sportolunk, szervezetünk ellenállóbb, ha egészségesen táplálkozunk, kevésbé lendítenek ki az időjárás változásai. Most pedig tudnunk kell, hogy a B1, D és E-vitaminban gazdag ételek szervezetünket ellenállóbbá, alkalmazkodóbbá teszik. A káliumot és magnéziumot is tartalmazó étrenddel csökkenthetők a frontérzékenység tünetei.

B1 vitamint tartalmaznak: szárított élesztő, hántolatlan rizs, búzakorpa, zabliszt, amerikai mogyoró, a legtöbb zöldféle (lehetőleg nyersen, mert a főzés tönkreteszi a B1 vitamint), tej, sertéshús. Ha tablettában pótolnánk, leghasznosabbak a B-komplex készítmények.

D-vitamint -amit napfény-vitaminnak is neveznek, mert napfény hatására képződik- tartalmaznak a halmáj-olajak, a szardínia, a hering, a tonhal, a lazac, valamint a tej-és tejtermékek. Ez utóbbiak azért is fontosak, mert a D-vitamin kalciummal együtt szívódik fel legjobban, tablettás készítményekben is.

A városokban élők kevesebb D-vitaminhoz jutnak, mert a köd és füst elnyeli a napfény ibolyántúli sugárzását, számukra fontos a D-vitamin pótlása, az orvos által meghatározott mennyiségben.

E-vitamin sok egyéb hatása mellett értágító és véralvadás-gátló is, ami a frontérzékenyeknek is nagyon fontos. Található búzacsírában, korpás búzalisztben, teljes gabonamagvakban, szójában, hidegen sajtolt növényi olajokban, tojásban, de tartalmazza a brokkoli, a kelbimbó, a spenót. Tablettát az orvos utasítása szerint szedjünk, mert a felnőtteknek szánt adag hetente 1-2 alkalommal javasolt.

Forrás: www.ezmegazin.hu