Hátgyógyítás alternatív módszerekkel 1. rész

Készült: 2013. június 20. csütörtök

A legtöbb ember életében előbb-utóbb elérkezik az a pillanat, amikor érezni kezdi csigolyáit, néha több időt kénytelen pihenéssel tölteni, mint munkával. Szerencsére ma már létezik jó néhány alternatív gyógyászati módszer, amely segít a regenerálódásban.

hátfájás kínai orvoslás

Kiropraktika


A kiropraktikát többek között a gerincoszlop kezelésére alkalmazzák. A gerincoszlopot alkotó csigolyák elvesztik normális mozgásterüket, ezért ingerlik a gerincoszlop érzékeny idegvégződéseit, és fájdalmat idéznek elő a hátban és a nyakban. Ez a fájdalom kisugározhat a végtagokba is. A kiropraktika a gerincoszlopnak ezt a működési hibáját igyekszik kijavítani.

A kezelés alatt a beteg alacsony asztalon fekszik, az orvos pedig megmozgatja a kezelendő gerincrészt, a beteg karját vagy lábát mintegy emelőként használva, hogy a gerincet a normális helyzetbe hozza vissza. Ez a művelet néha pattogó hanggal jár, mint amikor valaki az ujjperceit ropogtatja, ám ez nem más, mint a gázok felszabadulása az ízületek közötti résekből.

Felmérések kimutatták, hogy a kiropraktikai kezelés után a betegek többsége szinte teljesen panaszmentessé vált és hamarabb munkába állhatott, mint aki hagyományos reumatológiai kezelésben részesült. Bár a klinikai gyógyítás ortodox hívei közül sokan még ellenzik a kiropraktikát, a módszer egyre elismertebbé válik, főként a rövid ideje fennálló hátfájás kezelésében. Sajnos, egyes esetekben azonban a kiropraktika sem tehet csodát.

Akupunktúra


A kínai medicina úgy tartja, hogy a betegség és a fájdalom az életerő (csi) elakadásából ered. Az akupunktúra célja, hogy eltávolítsa az akadályokat az életerő elől úgy, hogy a testnek azokat a pontjait serkenti, amelyek az életerő áramlása szempontjából jelentősek. A kezelés során a beteg testének meghatározott pontjaiba a terapeuta 8-20 rugalmas, steril tűt szúr nagyon óvatosan.

Mivel a tű nagyon vékony és hegyes, a páciens nem érez fájdalmat a behatoláskor, amikor viszont a tű eléri az akupunktúrás pontot, tompa fájdalom jelentkezik. Ilyenkor szabadul fel az életerő. Néha a tű végét enyhe elektromos áramot kibocsátó készülékhez csatlakoztatják vagy óvatosan forgatják, hogy még jobban serkentsék a pontokat. Felmérések kimutatták, hogy az akupunktúra igen hasznos a krónikus hátfájás enyhítésében. Az így kezelt betegek nyolcvanhárom százaléka javult az akupunktúra hatására.

Bár a nyugati orvostudomány számára nem bizonyítható könnyen az akupunktúra hatékonysága, a fájdalom csillapítására mindenképpen hasznos lehet: akár az életerőt, akár a fájdalomcsillapító endorphinokat szabadítja fel. Aki nehezen viseli a szurkálást, annál nagyon hatásos lehet az akupresszúra (az akupunktúrás pontok ujjal történő nyomása), vagy az akupresszúrával kombinált masszázs is. Ilyenkor a lazító fogásokat a fájdalmat enyhítő akupresszúrás pontok kezelésével is kombinálják.

A tudat és a fájdalom


Az utóbbi években elterjedt felfogás szerint a tudatnak jelentős szerepe van a hátfájás kialakulásában. A fájós hát oka legtöbbször a visszafojtott düh és szorongás, a betegek jelentős része maximalista, aki mindig mások kedvére akar tenni. Folytatjuk ...

Forrás: www.astronet.hu