Nemcsak az orvos tehet értünk - ura lehet a fájdalomnak, ha menedzseli

Készült: 2014. március 11. kedd

A mozgásszervi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt végül orvoshoz fordulnak az érintettek. A fájdalomcsillapítás azonban nemcsak az orvos dolga, mi magunk is sokat tehetünk érte.

mozgásszervi fájdalom megelőzése mozgásszervi fájdalom megelőzése

A legjellemzőbb fájdalmak


Az amerikai emberek nagyon nagy része elsősorban mozgásszervi-, ízületi-, csont- és izomfájdalmakkal fordul orvoshoz - derül ki a Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons című szaklap cikkéből. A krónikus fájdalom a becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 100 millió személyt érint, és jellemzően a mozgásszerveknél, a fejnél és a hasi tájékon jelentkezik. Ám míg az akut sérülésekkel, problémákkal viszonylag egyszerűbben megbirkóznak az orvosok, addig a krónikus fájdalmak esetében jóval nehezebb megtalálni a helyes, hatékony és tartós megoldást.

Ezt bizonyítja az a meglepő tanulmány is, amely szerint azok a non-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyeket leggyakrabban ajánlanak az ortopédsebészek, gyakran nem elég hatékonyak a krónikus fájdalmak kezelésében. Sőt, meglepő módon egyes esetekben jobban beválnak az antidepresszánsok és a görcsoldók, különösen ha krónikus csont- és ízületi fájdalomról van szó. Ugyanakkor minden esetben érdemes egyénileg keresni a problémák okát és a kezelés legkíméletesebb, még hatékony módját.

A fájdalommenedzsment lépései


Jobb megelőzni a krónikus fájdalmat


"Megoszlanak a vélemények arról, milyen gyorsan lehet kilábalni a tartós fájdalomból, hiszen az is kérdés, mit tekinthetünk gyógyulásnak: a teljes tünetmentességet vagy a javulást is? A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, nagy valószínűséggel kialakulnak krónikus kopások, porckorong-károsodások és más, tartós problémák" – mondja Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomközpont holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.

Mindenképpen orvoshoz kellene fordulnia annak, aki nem sérülésből eredő fájdalmat, mozgásbeszűkülést tapasztal. (Természetesen ezeken a tüneteken is segíthet az ortopédus, de ezek kezelése nyilván más jellegű.) Csak szakszerű segítséggel védhetők ki a tartós elváltozások, és ez kifejezetten ortopéd szakorvost jelent, hiszen a háziorvosok nagy része nem járatos a megfelelő kezelésekben, és ez nem is várható el tőlük. A teljes körű „fájdalommenedzsment” része lehet a fájdalomcsillapítás éppúgy, mint a stresszkezelés és a mozgás.

Forrás: http://www.ma.hu/eletmod.hu/204223/Ura_lehet_a_fajdalomnak_ha_menedzseli