• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

Elátkozott koleszterin? Dehogy! Zsírból csakis ezeket

Készült: 2015. március 19. csütörtök

A mediterrán, illetve a japán konyha közismerten nagyon egészséges. Előbbinek fontos eleme az olívaolaj, utóbbinak a tengeri hal. Sokáig a koleszterin volt az egyes számú közellenség. Aztán kiderült, van belőle jó is, rossz is. Így vagyunk az ezerszer elátkozott zsírokkal is: nem mindegyik veszélyes az egészségünkre. Sőt!

Elátkozott koleszterin? Dehogy! Zsírból csakis ezeket

KAPCSOLÓDÓ CIKK: Koleszterin: tartsuk kordában! Mit kell tudni a koleszterinről? A magas koleszterinszint veszélye évtizedek óta a köztudatban van, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legfőbb rizikófaktora, mégsem teszünk aktívan ellene, mert a magas koleszterinszintnek nincsenek testi tünetei.

Nemrégiben bejárta az internetet brit kutatóknak azon megállapítása, mely szerint a zsírral kapcsolatos tilalmak (melyek az Egyesült Államokban 1977, Nagy-Britanniában 1983 óta érvényesek) úgymond minden tudományos alapot nélkülöztek.

Vagyis már ezen ajánlás bevezetésekor sem támasztották alá tudományos bizonyítékok, hogy a zsírok csökkentése ritkábbá tenné a koronaér-betegségeket, vagy hogy a zsírfogyasztásnak bármi köze lenne a halálozáshoz. Azaz a zsírokat nem lehet úgy általában bűnösnek kikiáltani! Nem elhanyagolhatóak ugyanis a különbségek a zsírok egyes fajtái között. A mediterrán, illetve a japán konyha előnye azoknak az esszenciális zsírsavaknak köszönhető, amelyekről az utóbbi időben oly sokat hallhatunk: omega-3 és omega-6.

Mindkettő fontos

Mindkettő a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak közé tartozik, melyek rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Fontos a szerepük a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, de még az oszteoporózis, egyes pszichés problémák, bőrbetegségek, allergiák megelőzésében, enyhítésében is részt vesznek.

De megfelelő arányban!

Szervezetünk nem képes ezeket az esszenciális zsírsavakat önállóan előállítani, ezért táplálkozásunkkal kell ellátnunk magunkat ezekkel a fontos alapanyagokkal. Egészségvédő hatásukat azonban akkor képesek igazán jól kifejteni, ha megfelelő arányban visszük be a szervezetünkbe. Általánosságban kimondható: a kelleténél kevesebb omega-3 zsírsavat és a kelleténél jóval több omega-6 zsírsavat fogyasztunk.

Kevesebb omega-6 kellene

A helytelen arányok sajnos táplálkozási (főzési-sütési) szokásainkból következnek: a közkedvelt napraforgóolaj 122-szer több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint amennyi omega-3-at. Az olívaolaj esetében valamivel jobb ez az arány, de még az is 11-szer annyi omega-6-ot tartalmaz, mint amennyi omega-3-at. A helytelen arányok akár az egészség megromlását is okozhatják, mivel ennek nyomán könnyebben létrejön valamilyen gyulladás a szervezetben, és erősebben fenyeget az érelmeszesedés réme. Ezért ajánlott tudatosan étkezni és a megfelelő arányok betartására törekedni, mert csak így tud érvényesülni az esszenciális zsírsavak jótékony hatása.

AZ OPTIMÁLIS SZÍVBARÁT ÉTREND

Amit igen:

- Fogyassz hetente minimum háromszor tengeri halat.
- Nassolj olajos magvakat, dióféléket. Egy marékkal nyugodtan megehetsz egy nap. Köretekkel, salátákkal, levesekkel is vegyítheted.
- Inkább az omega-3 tartalmú olajokat használd: a lenmagolaj a legjobb választás.

Amit nem:

- Igyekezz minél kevesebb állati zsiradékot fogyasztani. Kis mértékben a vörös húsok is részei az egészséges étrendnek, de fontos, hogy mindig a soványabb húsokat válaszd.
- Kerüld az egészségtelen ún. transzzsírokat. A feldolgozott élelmiszerek 40 százaléka mesterségesen előállított transzzsírokat tartalmaz. Ezek kerülendők igazán! Ide tartoznak a cukorkák, sütemények, csipszek, de még a kész salátaöntetek is!

SOK OMEGA-3 ZSÍRSAVAT TARTALMAZNAK

- mélytengeri halak (makréla, lazac, hering)
- édesvízi halak (ponty, busa)
- algák, moszatok
- hidegen sajtolt lenmagolaj, repceolaj, dióolaj
- az olajos magvak egy része (mandula, dió)

SOK OMEGA-6 ZSÍRSAVAT TARTALMAZNAK

-olívaolaj, szójaolaj, kukorica-csíraolaj
-az olajos magvak egy része: napraforgó, mogyoró, mák

Forrás: www.kiskegyed.hu