Zakopane Krakow-i kirándulás összefoglalója

Készült: 2013. október 03. csütörtök Módosítás: 2014. szeptember 09. kedd

Egyesületünk a FISZE (2003-2013) 10. születésnapját ünnepeljük az idén. Ezt a jeles alkalmat egy felejthetetlen három napos utazással tettük emlékezetessé. Úticélunk két országhatárt is átlépve, a lengyelországi Zakopane, Krakkó és a környező táj volt. Ennek a rövid beszámolóját olvashatjátok.

A FISZE fennállásának 10 éves jubileumát ünnepeljük 2013-ban!
  
A tanulmányút képei megtekinthetőek a galériában >>

A FISZE aktív tagjain kívül velünk tartottak még az egészségügy más területén dolgozó kollégák, családtagok, barátok, ami igazi családias hangulatúvá varázsolta a kirándulásunkat. 

1. nap

Szeptember 26-án csütörtök reggel Miskolcról indulva, már egy itthoni csodaszép vidéken, az Aggteleki Nemzeti Parkon áthaladva keltünk át a határon, majd a szlovák felvidék hegyeit is „megmászva” értük el úticélunk első állomását, Zakopane-t. Itt várt ránk és csatlakozott csapatunkhoz a helyi idegenvezető Csomor Márton, aki határozott fellépésével átvette az irányítást.

Ő volt az, aki a következő három napon keresztül gondoskodott arról, hogy csodás élményekkel teli és feledhetetlen maradjon számunkra a „kiruccanás”. Marci volt az, aki számos érdekes, információdús és szórakoztató történeteivel „pakolt” rengeteg helyi ismeretet a fejünkbe. A Magas-Tátra bámulatos hegyóriásai ámulatba ejtettek és még a kissé szeles-esős idő sem vette el kedvünket, hogy meghódítsuk a Gubalowka hegyet, ahonnan még csodálatosabb kilátás nyílt a tájra. Az élményt még élvezetesebbé tette, hogy az utat felfelé Siklóval tettük meg, majd a hegy tetején az erős széllel és esővel dacolva hallgattuk meg a kis történeti ízelítőt, és gyönyörködtünk a már-már ködös-párába bújó hegycsúcsok el-el tűnő látványában.

Lefelé a Libegővel jöttünk. Varázslatos volt a látvány az erősen felhős, borús időben is.

Az emlékezetes hegyi túra után, Marci jóvoltából ízelítőt kaptunk Zakopane és lakossága történetéből, szokásaiból, a górálokról sok humorral, vicces történetettel fűszerezve. Megismerkedtünk az óvárossal, majd a programot a sajtpiacon zártunk ahol az árusok szívesen adtak kóstolót az áruikból.

Rövid szabadprogram után kerestük fel szálláshelyünket. Egy „meseszép házikóban” találtunk rá, mely csupa fából készült és a Willa Pod Orlem nevet viseli. Szép, tiszta, és kényelmes teraszairól csodálatos kilátással a hegyekre.

Ízletes és bőséges vacsorával fogadtak, és ez tökéletes záró akkordja volt az első napnak.

A tanulmányút teljes összefoglalója


Zakopane jubileumi tanulmanyút beszámolója (.doc)
Zakopane jubileumi tanulmanyút beszámolója (.pdf)
 

Köszönet a résztvevőknek a kitartásért!
Almásiné Marika