Az elektroterápiás kezelések és képzések helyzete Magyarországon

Készült: 2014. február 12. szerda Módosítás: 2014. szeptember 09. kedd

A szakmával kapcsolatos információk/újdonságok. De előtte, mi is az elektroterápia és egy rövid áttekintés az elektromosság megjelenése előtti idők gyógyászatáról. Majd a jelen, vagyis milyen lényeges változásokat hozott a számítástechnika megjelenése, hiszen a fizikoterápiában is egyre korszerűbb eszközök jelennek meg. Meghallgathatjuk a témában: "Az elektroterápiás kezelések és képzések helyzete Magyarországon." címmel Prof. Sandra Sándor, ny. o. ezredessel készült interjút is.

elektroterápia

TENS-ről

A világon több mint 30 éve élnek a TENS terápiás lehetőségével. A magyar gyógyászati segédeszközgyártást meghatározó, világhírű Medicor Elektronika Rt. által jutott el hazánkba az otthon is használható legkorszerűbb TENS készülék, az SE-30, SE-33, SE-35. További részletek >>

Elektroterápia


Az a gyógymód, amelynek alkalmazásakor elektromos impulzusokat juttatnak a fürdővízbe, vagy ilyennel, illetve ultrahanggal közvetlenül stimulálják a betegséggel, illetve fájdalommal érintett testrészt, ideget, illetve amikor elektromos ingerek segítségével juttatják el a gyógyszert az érintett szervhez. A kezeléseknek fájdalomcsillapító, vérkeringést fokozó hatása van. Példák elektroterápiára: galvánkezelés, elektromos fürdő, iontoforézis, diadinamic kezelés, interferenciás kezelés, TENS (transcutan electric nerve stimulation- bőrön keresztüli elektromos idegstimuláció). Az elektroterápiát reumatikus megbetegedések, ficam, zúzódás, ödéma, gerinc és ízületi kopás, teniszkönyök, isiász, porckorong rendellenesség esetén alkalmazzák.
Forrás: http://www.budapest.com/wellness_es_gyogykezelesek/kezelesek/elektroterapia/elektroterapia.hu.html

Az elektromosság előtti idők


Az elektromosságot még nem ismerték, de már végeztek elektroterápiás kezeléseket.
A római császárság idejében Claudius császár uralkodása alatt a fürdőmedencébe bénult gyermekek mellé elektromos halakat helyeztek, és ezek áramütésétől várták a bénulások oldódását, javulását. A kezelésekhez háromféle halat, elektromos harcsát, zsibbasztó ráját és elektromos angolnát használtak.

Ezeknek a halaknak az elektromos szerve kondenzátorként feltöltődött, és ez sült ki a vélt, vagy valódi támadóval szemben. Ezek a halak ma is megtalálhatók, pl. az 1.5 m hosszú és 1 m széles zsibbasztó rája, a La Manche csatornától Madagaszkárig, az elektromos harcsa Észak- és Közép-Afrika folyóiban található. Az elektromos halak 6-8 kisülésből álló elektromos ütést mérnek áldozatukra, amelyek igen sűrűn, 0.01mp-nyi időközökben érik egymást. Az elektromos szerv a kisülés után kimerül, feltöltődéséhez két, három nap is szükséges. A halak elektromos szervei megfelelő feszültséggel és intenzitással rendelkeznek. Egy kb. 35 cm hosszú zsibbasztó rája elektromos szervének feszültsége 8-17 volt, az intenzitása 1-7 amper. Az elektromos angolna elektromos szervében 300-400 volt feszültséget is elő tud állítani.

Rájöttek, hogy a halak villamos ütése nem egyforma. Az áramhatás feszültsége, intenzitása, frekvenciája különböző. Ez késztette a kezelőket arra, hogy az egyes megbetegedéseknek megfelelően válasszák ki a halakat. Így a bénulásoknál elektromos ráját, fejfájásnál, hisztériás betegségeknél, lelki megbetegedetteknél a betegség előrehaladottságától függően a ráját vagy a harcsát hozzáérintették a beteg fejéhez. Scribonius Largo római orvos vezette be ezt az eljárást. Ez volt a mai elektrosokk elődje.

A XVIII. század


Az elektroterápia tudatos - nem ösztönös - alkalmazását a XVIII. századtól számítják. Ez természetesen egybeesik az elektromosság felfedezésével. 1720-ban Gray felfedezi az emberi testnek azt a tulajdonságát, hogy vezeti az elektromos áramot. Galvani 1792-ben vette észre, hogy a frissen leölt, bizonyos célokra preparált béka teste, valahányszor a közelében elhelyezett elektromos készülék szikrát ad, rángatózik. A rángatózás akkor is bekövetkezett, ha a béka izmait, vagy idegeit kétféle fémmel megérintette. Természetesen a két fém egymással is érintkezett. Galvani először arra gondolt, hogy az állati elektromosság megnyilvánulásáról van szó.

Az 1800-1900-as évek


Volta kimutatta, hogy két fém érintkezésekor az egyik fémen pozitív, a másikon negatív töltés keletkezik. Feltételezte, hogy így a két fémben az elektromosság szétválik. Ez a szétválás addig tart, amíg a fémek közt az érintkezés fennáll. Felfedezte azt is, hogy a jól vezető fémek feszültségi sorrendbe állíthatók. Az 1800-as években ismerték fel, hogy az elektromos áram energiáját miként lehet tudatosan gyógykezelésre alkalmazni. Az 1900-as évek elején megvalósították a hidrogalván kezelést, amelynél a vízbe merülő elektródokkal a kádfürdő illetve végtagfürdő vizébe vezették a galvánáramot.

A számítástechnika térhódítása


Az iontoforézis elvét Deutsch Rezső, magyar kutatóorvos fedezte fel. Új lehetőségeket nyitott az izomingerlésben, az ún. szelektív-ingeráram bevezetése. Az utóbbi évtizedekben ez a fejlődés felgyorsult. Az orvostudomány óriási fejlődésnek indult. Ezen belül a fizikoterápiában is egyre korszerűbb eszközök jelennek meg. A számítástechnika itt is tért hódít. Programozható, miniatürizálható készülékek segítik munkánkat.
Forrás: http://tens.hu/terapiakrol/8-elektroterapia
"Az elektroterápiás kezelések és képzések helyzete Magyarországon." címmel Prof. Sandra Sándor, ny. o. ezredessel készült interjú

{youtube}_GE-3n5Xzsk|600|450|0{/youtube}