Farsangi programajánló

Készült: 2014. február 19. szerda Módosítás: 2014. szeptember 09. kedd

Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani pár farsangi programot/mulatságot, amellyel a hagyományok szerint elűzzük a telet és ünnepeljük a tavasz közeledtét.

Mit is jelent a "farsang"


A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
 
Farsang - busójárás

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Farsang

Farsangi programajánló

 
A teljes program itt tekinthető meg >>
Forrás: http://www.utisugo.hu/farsang