Beszámoló az NFFT választásról

Készült: 2014. november 25. kedd Módosítás: 2014. november 28. péntek

Civil delegáltak választása volt a Parlamentben 2014. november 21-én, melyen egyesületünk /Fi.Sz.E./ képviseletében részt vett Papadimitropuloszné Duhaj Piroska. NFFT és a feladata: A 2008-ban az Országgyűlés által létrehozott és azóta folyamatosan működő Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) érték- és érdekegyeztető, tanácskozó testület - a parlamenti pártok, a kormány, a tudomány, a gazdasági élet, az egyházak és a civil szervezetek képviselőinek fóruma.

Kivilágított Parlament

A Tanács feladata kettős: tájékoztatnia kell az országgyűlési képviselőket a Parlament elé kerülő előterjesztések (szakpolitikai stratégiák, programok, illetve törvényjavaslatok) fenntarthatósági kockázatairól, hatásairól, továbbá részt kell vállalnia a közvélemény informálásában, a fenntartható fejlődési nemzeti stratégiánk kialakításában.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagjainak negyede, 8 fő Magyarország változatos civil világát képviseli. A vonatkozó országgyűlési határozat értelmében a Tanácsba 2-2 tagot delegálhatnak (1) a szociális és egészségügyi, (2) a réteg- és korosztályi, (3) az oktatási és kulturális, valamint (4) a környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek. A környezet- és természetvédő civilek delegáltjaikat saját maguk szervezésében, éves találkozóikon választják meg.

A másik három civil szervezeti körnek nincs ilyen országos fóruma, ezért az NFFT Titkársága szervezi meg négyévente a tanácstagok megválasztását.

A szociális és egészségügyi szervezetek által megválasztott két tanácstag:

- dr. Cser Ágnes
- dr. Nékám Kristóf

Kapcsolódó cikk: Megválasztották a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) civil szervezeteinek delegáltjait.

A 32 tagú Tanács új tagjai: Dr. Cser Ágnes, Dr. Nékám Lajos Kristóf, Lomniczi Gergely, Molnár Zoltán, Jakus László és Németh Gergely. A testület tagjainak negyedét társadalmi szervezetek jelölhetik. Az Országházban most a szociális és egészségügyi, oktatási és kulturális, réteg-és korosztályi civil szervezetek képviselőit választották meg. Négy évente az NFFT Titkársága szervez civil szervezeti delegált választást, mivel ezeknek a szervezeteknek nincsen olyan országos szerveződése, amely a két-két tanácstagot megválasztani és delegálni tudná a Testületbe. A teljes cikk itt olvasható ...

Forrás: nfft.hu

Munkájukhoz kívánunk erőt, egészséget és eredményes együttműködést úgy a civil szervezetekkel, mint a kormány képviselőivel!

Budapest, 2014. november 24.

Pné Duhaj Piroska fiz.assz.

A fenti anyag letölthető innen: