• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

Honlapunkon sorra vesszük a betegségeket, sérüléseket és természetesen a terápiájukat

Erre a következő okok miatt gondoltam:
  • egyrészt így felfrissíthetjük, kiegészíthetjük a betegségekkel kapcsolatos ismereteinket (ezek az ismeretek elsősorban az egyesület tagjainak nyújtanának bővebb információkat, ismereteket, de természetesen a honlapunkon barangolóknak, érdeklődőknek is remélem segítséget nyújthat),
  • szeretnénk, ha a betegségek fizioterápiás kezeléseivel kapcsolatos tapasztalatokat, újabb, másabb információkat kollégáink megosztanák velünk, ezt örömmel vesszük és tesszük közhírré itt,
  • és nem utolsó sorban célunk a fizioterápiás lehetőségek széles tárházának megmutatása, lehetőségeinek ismertetése, módszereinek és eredményességének erősítése a civil szféra számára.
P-né Duhaj Piroska, az egyesület (tiszteletbeli) elnöke

csonttörésCSONTTÖRÉSEK - rövid leírás (másnéven: törés, fractura) - Törésnek nevezzük a csontszövet folytonosságának megszakadását, amikor a szilárd szövetben törési rés keletkezik. Ez történhet direkt erőbehatásra vagy spontán, valamely társbetegség - daganatos elváltozás, csontritkulás, vitaminhiányos állapot - következményeképp. A csonttöréseknek két alaptípusát, a nyílt és a zárt törést különböztetjük meg. 

Bővebben ...

nyaki fájdalomA KRÓNIKUS NYAK és DERÉKFÁJÁS konzervatív kezelése közül a trakciós terápia megítélése nem egyértelmű. Az élete folyamán a lakosság közel 60-85 %-a szenved derékfájásban. Ezek 90%-ának 2-4 hét alatt oldódik a panasza, de 60-80 %-uknak visszatér egy év alatt [1,2,3]. A nyaki fájdalom incidenciája 13%-ra tehető és a panaszok közel 50% ban később is visszatér.

Bővebben ...

csigolyameszesedésA SPONDILÓZIS (spondylosis), a köznyelvben "csigolyameszesedés" a csigolyák közötti kisízületek kopásos-degeneratív (elfajulásos) elváltozásait leíró gyűjtőfogalom. A folyamat a csigolyák távolságának csökkenésével, összekötő szalagjaik meszesedésével, a gerinc mozgásképességének jelentős beszűkülésével jár. Leggyakoribb változata a deréktáji spondilózis, aminek egy formáját lumbágónak is nevezik, ... Szerző: Dr. Pálinkás Imre | Lektor: Dr. Somogyi Mária

Bővebben ...

A gerinc betegségek bántalmakA GERINCFÁJDALOM sok esetben helytelen tartás, mozgás hiánya, életmód, lelki egyensúly hiánya következménye. Magyarország felnőtt lakosságának közel 80%-a szenved derékfájdalomtól. Azok az emberek, akiknek feszesek a hátizmaik, porckorong károsodásuk, csontritkulásuk, fejfájásuk, isiászuk vagy egyéb gerincpanaszuk van, sokat szenvednek a fájdalomtól.

Bővebben ...

térdfájásA TÉRDFÁJÁS egyáltalán NEM RITKA PROBLÉMA, oka többnyire a hibás terhelés.
A térdízület a szervezetünkben található legnagyobb ízület, mely anatómiai sajátosságait tekintve hajlamosabb a sérülésekre és sokkal érzékenyebb, mint más ízületek. Hogyan előzheti meg a térdfájdalom kialakulását? Kíméletes erősítőgyakorlatokkal, rendszeres mozgással és a testsúlyunkra való odafigyeléssel sokat tehetünk térdünk épségének megőrzéséért.

Bővebben ...

TÉRDARTHROSIS (Gonarthrosis, Térdartrózis, Térdízületi artrózis). A térdízületet alkotó három csont (femur distalis vége, tibia proximalis vége és a patella) ízfelszínét borító hyalin-porc integritásának megbomlása, mely végső stádiumában elvezet a porcfelszín fokozatos pusztulásához és a végállapot a porcfosztott, szklerotikus, eburneált, deformált csontfelszin. Érintett rendszerint az ízületi tok, a synovialis hártya, az oldal- és keresztszalagok valamint az izomzat is. Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium

Bővebben ...

végtagzsibbadasA VÉGTAGZSIBBADÁSOKAT elsősorban agyi keringési zavarok, gerinc betegségek, környéki idegbántalmak, epilepsia - betegség következményei okozzák.
Ezen kívül még számos belgyógyászati betegség tünete is lehet (cukorbetegség, veseelégtelenség, májbetegség, vitaminhiány, de okozhatja a mértéktelen alkoholfogyasztás, vagy nehézfém-mérgezés is) - mondta lapunknak dr. Csányi Attila neurológus, osztályvezető főorvos.

Bővebben ...

sudeck syndroma kezelésekSUDECK SZINDRÓMA: rövid történeti áttekintés után, okok és a tünetei. I. stádium (pseudoinflammatio): FÁJDALOM: kínzó, nyugalmi is, mozgás, terhelés fokozza, causalgia esetén érintésre, stress - hatásra fokozódik, lüktető, égő. DUZZANAT: enyhétől a pseudophlegmonosusig, a fájdalmas területet meghaladja. BŐR: meleg, száraz, pirosas. MOZGÁS és IZOMERŐ: a fájdalom miatt romlik --> 1. héttől - 2-3 hónapig tart.

Bővebben ...