• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

csigolyameszesedésA SPONDILÓZIS (spondylosis), a köznyelvben "csigolyameszesedés" a csigolyák közötti kisízületek kopásos-degeneratív (elfajulásos) elváltozásait leíró gyűjtőfogalom. A folyamat a csigolyák távolságának csökkenésével, összekötő szalagjaik meszesedésével, a gerinc mozgásképességének jelentős beszűkülésével jár. Leggyakoribb változata a deréktáji spondilózis, aminek egy formáját lumbágónak is nevezik, ... Szerző: Dr. Pálinkás Imre | Lektor: Dr. Somogyi Mária


Nagyon fontos tudatosítani, hogy a röntgenfelvételen látható spondilózis-spondilartrózis súlyossága és a klinikai tünetek, panaszok között nincs szoros összefüggés. Az úgynevezett spondilotikus elváltozások önmagukban az öregedés természetes részjelenségeként értékelhetők, amennyiben panaszmentesek, és csak a röntgenkép jelzi a nagyfokú elváltozásokat.

Előfordulás


A nyaki porckorong-elváltozások (diszkusz degeneráció) és spondilózis az öregedés természetes részjelensége. A korábbiakban részletezett, úgynevezett "spondilotikus elváltozások" az 50 év feletti lakosság kb. 70%-ánál észlelhetők röntgennel, leggyakrabban panaszmentes állapot mellett.

Okok


A kiváltó ok a részben örökletes hajlam, részben az ülő életmód, illetve egyszerűen az öregedés természetes folyamata. A csigolyákat összekötő kis ízületek, illetve a csigolyaközti porckorongok elfajulása, következtében romlik a csigolyák közötti rugalmas összeköttetés. A spondilózis okozta, másodlagos idegrendszeri károsodásokat nem elsősorban a röntgenképen kimutatható csontos elváltozások mértéke, hanem azok elhelyezkedése határozza meg. A csontkinövések főleg akkor járnak panasszal, ha úgy helyezkednek el, hogy nyomják a gerincből kilépő ideg- vagy érképleteket, vagy a gerinccsatorna jelentős szűkületét okozzák. A panaszok kialakulását vagy fokozódását akár kisebb behatás is kiválthatja.

Tünetek


A porckorong kopása következtében meginduló meszesedési folyamat, a röntgenképen látható csontkinövésekkel, csőrképződéssel jár, de ez nem okvetlenül okoz tüneteket. A spondilotikus kisízületek peremein megjelenő, röntgenképen látható csontkinövést (oszteofita), "csőrnek" is nevezik. A csontkinövéseknek az esetek döntő többségében nincs jelentősége. A csőrök jelenléte és a gerincpanaszok gyakorisága, nagysága között semmilyen összefüggés nincs: előfordulnak panaszmentes egyének rendkívül erős csontos "csőrökkel," mások esetében pedig kismértékű elváltozásokhoz is komoly panaszok társulhatnak. Elsődleges panasz a fájdalom, mely a nyaki és az ágyéki gerinc (a "derék") szakaszaira jellemző. Nyaki spondilózis esetén az úgynevezett "gyöki tünetek" (pl. izomgyengeség, érzészavar) általában csekélyek, vagy elhanyagolhatók. A nyak lehet fájdalmas, olykor a kar felé "sugárzik". A derékfájdalom gyakran depresszióval, egyéb pszichológiai tünetekkel társulhat: a betegek körében a depresszív zavarok előfordulása 3-5-ször gyakoribb.

Diagnózis


A nyaki spondilózis, "csigolyameszesedés" gyanúja a nyaki, esetleg karba sugárzó fájdalom esetén vetődik fel; amely a a röntgenfelvételen a fentiekben részletezett jeleket mutatja. Előrehaladott állapotú betegség kivizsgálására mágneses rezonancia vizsgálat végezhető, illetve mielográfiával (gerinccsatorna-festéssel) kombinált CT-vizsgálat jön szóba. Az MRI sok helyen már a rutin nyaki röntgenvizsgálat helyébe lépett. Ezek a vizsgálatok kimutatják hol szűkül be a gerinccsatorna, mennyire nyomódik a gerincvelő, és mely gerincvelői gyökök érintettek. Amennyiben azonban derékfájás hangulatzavarral, szorongással, a társas kapcsolatokban mutatott érzékenységgel, nagyfokú fáradékonysággal, fejfájással, ritka tünetekkel (zsibbadás, arcfájdalom, stb.) jár együtt, a háttérben nem spondilózis, hanem atípusos depresszió lehet, a képalkotó eljárások eredményétől függetlenül. A teljes cikk itt érhető el: http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/spondilozis/193

Forrás: http://www.hazipatika.com

Kanadai (Cambridge-i) fizioterápián trakciós kezelés


Ez egy trakciós kezelés a gerinc nyaki részének meszesedése által okozott tünetek kezelésére. Az egyik leghatékonyabb kezelés a nyaki zsibbadásos tünetek csökkentésére, megszüntetésére, de előtte (és közben is, amit itt a meleg biztosít), a lágyrészek (izom, kötőszövet stb...) fellazítása szinte kötelező, mert ez a hatékonyság feltétele.

trakciós kezelés trakciós kezelés

A nyaki lordózist kipárnázzák egy meleg víztömlővel, amit egy puha törölközőbe tekernek, s a nyak alá tesznek.  A trakciós kezelés eredményessége sajnos sejthető volt már az elején: a heti egyszeri alkalom, a beteg nem kényelmes elhelyezése, az UH-kezelés szakszerűtlenül adása, s kihagyása, a pszichés kezelés hiánya stb...

Van amikor egy dolog is eldönti, hogy eredményes a kezelési módszer vagy sem. Itt több negatívum is volt, s így egyértelműen nem használt. De nem a módszerben van a hiba!

Papadimitropuloszné Duhaj Piroska
a Fisze elnöke