• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
A gerinc betegségek bántalmakA GERINCFÁJDALOM sok esetben helytelen tartás, mozgás hiánya, életmód, lelki egyensúly hiánya következménye. Magyarország felnőtt lakosságának közel 80%-a szenved derékfájdalomtól. Azok az emberek, akiknek feszesek a hátizmaik, porckorong károsodásuk, csontritkulásuk, fejfájásuk, isiászuk vagy egyéb gerincpanaszuk van, sokat szenvednek a fájdalomtól.


E panaszok oka gerincbetegség, vagy testtartási, mozgási rendellenesség. Mivel a tartási rendellenességek már serdülőkorban is észlelhetők, korai felismerésükkel és kezelésükkel a későbbi, a gerinc helytelen terheléséből fakadó, maradandó elváltozások és panaszok megelőzhetők.

A gerincbetegségek megelőzése


Kétségtelen, hogy gyakran örökölt tényezők, fizikai túlterhelés lényeges elemek egyes gerincbetegségek kialakulásában, de az is kétségtelen, hogy megfelelő életmóddal mindenki sokat tehet a gerincpanaszok megelőzése érdekében, különösen azok, akiknél ilyen hajlamosító tényező fennáll. Sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint meggyógyítani!

A gerincbetegségek megelőzésének egyik legjobb módszere a speciálisan, célirányosan végzett gerinctorna. Korábban a gerincfájdalomtól vagy gerincsérüléstől szenvedő betegeknek napokig tartó ágynyugalmat, mozdulatlan fekvést javasoltak. Mára azonban a kutatások kimutatták, hogy nem a mozdulatlanság a megoldás. Éppen ellenkezőleg: a hangsúly azon van, hogy fokozatosan nehezedő gyakorlatsorok óvatos elvégzésével minél hamarabb visszanyerjük a mozgékonyságot.

Gerincferdülés


Gerincferdülés (scoliosis): A betegség lényege a gerinc oldalirányú elhajlása, amely rosszabb esetben csavarodással (torsioval) is társulhat. Jellemzője a váll asszimetria, mellkasdeformitás és medenceasszimetria. A gerincferdülés következtében a csigolyák, és a csigolya közti porckorongok megterhelése egyenetlenné válik (a domború oldalon nagyobb lesz a nyomás, mint a homorú oldalon). Ilyenkor a hátizmok igénybevétele is rendellenes, ezért a gerincferdüléshez gyakran társul porckopás és izomfájdalom. A gerincferdülés tehát bizonyos időszakokban fájdalmas mozgáskorlátozottságot válthat ki.

Gyógyítása: izomerő nölésével gyógytornával.

Rossz testtartás


A tartáshibák oka a mozgásszegény, ülő életmód okozta elégtelen és helytelen izomhasználat.

Kamaszkori rossz szokások:
a hirtelen növés, a tinédzserekre jellemző helytelen testtartás, a féloldalas iskolatáska mind előidézik a felnőttkori gerincbajokat

Rossz testtartás a természetes gerincgörbületek fokozódása vagy elsimulása pl. gyenge hátizmok miatt alakulhat ki. Ilyenkor a gerinc (függőleges) álló helyzetben nincs jól megtámasztva, s ez által működése nem megfelelő. Ha a korai kezelést elmulasztják, ez rövidesen gerincbetegséghez vezethet.

A tartáshiba még nem betegség, csak majd az lesz belőle felnőttkorban.

Gyulladásos gerincbetegség


A gerincbetegségek gyulladásos jellegű betegségét sajnálatos módon a kiváltó okuk és kialakulásuk mikéntjét sajnos még ma sem ismerjük. Ezért megelőzésükre, egyelőre még nincs mód. Szerencsére ezek viszonylag ritkábban fordulnak elő, minden esetben reumatológus segítségét igénylik.

Kopásos gerincbetegség


A gerincbetegségek zöme kopásos, vagyis latin szóval degeneratív eredetű. A gerinc porckopásos és meszesedéses betegségei a mozgásszegény, ülő életmód, az egyoldalú statikus ill. dinamikus terhelés hatására válnak egyre gyakoribbá. A porckorongok víztartalma már viszonylag fiatal korban csökkenni kezd, ezzel fokozatosan veszítenek rugalmasságukból. Ilyenkor magasságuk csökken, s ezzel a csigolyatestek közötti rés is keskenyebb lesz, az ízületek alkotórészeinek elhelyezkedése megváltozik. Ilyenkor a túlterhelést (például hosszú ideig tartó fizikai terhelés, elhízás, féloldalas terhelés - amit a végtagok hossza közötti különbség okozhat - veleszületett fejlődési rendellenesség, rossz tartás stb.) a gerinc csak egy ideig tudja ellensúlyozni, amikor elért terhelhetőségének határához, panaszok jelentkeznek. Ha a porckorongok víztartalma csökken, már nem tudják megfelelően ellátni “lökésgátló” szerepüket. Ennek következtében a csigolya szélei ajakszerűen kiszélesednek, röntgenfelvételen is jól látható meszesedés, csőrképződés alakul ki azért, mert a szervezet igyekszik a kevésbé teherbíróvá vált részt megszilárdítani, mészlerakódással mintegy hidakat építve a csigolyák közé.

Gyógyítása:
gerinctorna, úszás javasolt. A teljes cikk itt olvasható >>

Forrás: http://www.gerincterapiak.hu

A Degeneratív ("kopásos") gerincbetegség - "A nemzetközi statisztikák szerint az iparilag fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy 90 százaléka szenved életének egy periódusában nyak-, hát- vagy derékfájástól. A panaszok egy része hirtelen kezdődik (akut tünetek), máskor lappangva, fokozatosan jelentkeznek (krónikus), néha heveny szakaszba is átmehetnek."  A teljes cikk itt olvasható >>

Forrás: http://www.informed.hu