• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
 • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
 • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
 • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
 • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
 • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
térdfájásA TÉRDFÁJÁS egyáltalán NEM RITKA PROBLÉMA, oka többnyire a hibás terhelés.
A térdízület a szervezetünkben található legnagyobb ízület, mely anatómiai sajátosságait tekintve hajlamosabb a sérülésekre és sokkal érzékenyebb, mint más ízületek. Hogyan előzheti meg a térdfájdalom kialakulását? Kíméletes erősítőgyakorlatokkal, rendszeres mozgással és a testsúlyunkra való odafigyeléssel sokat tehetünk térdünk épségének megőrzéséért.

A térdhez kapcsolódó izomcsoportok célzott erősítése és a rendszeres mozgás erősíti a térdet és fokozza a térdízület stabilitását, így az ellenállóbb lesz a sérülésekkel szemben.

Térdkímélő tippek a mindennapokra

 • Amikor csak teheti, állva dolgozzon, akkor is, ha ülőmunkát végez. Így erősítheti a lába izomzatát és nem utolsó sorban a keringési rendszernek is jót tesz, ha kevesebb időt tölt ülve.
 • A munkahelyén is végezzen időnként nyújtógyakorlatokat, az izmok, a szalagok és az ínak egészségének megőrzése érdekében.
 • Lift helyett inkább a lépcsőn közlekedjen, így edzheti a lábizmait. Figyelem! Ha már kialakult térdproblémája van, kerülje a lépcsőzést!
 • Sétáljon, gyalogoljon sokat! Ez általánosan jó hatással van az izmokra és a térdízületre.
 • Kerülje a heves és hirtelen mozdulatokat, lassan álljon fel és figyeljen oda a kímélő testtartásra.
 • Lehetőség szerint kerülje a guggolást.

Hogyan előzheti meg a térdfájást, ha rendszeresen sportol?


A legtöbb sport kellő körültekintéssel nem ártalmas a térdre, vannak azonban olyan sportágak, amelyekben nagyobb a térdsérülések veszélye (például futball, kézilabda, stb.).

A járás és a futás is megterhelő lehet a térdízület számára túl kemény, illetve egyenetlen talajon. Tipikus hiba a futás előtti bemelegítés elmulasztása, a nem megfelelő nyújtás, a túl gyors tempó, a túl kemény talajon való futás és a nem megfelelő futócipő viselése.

Mozgassuk vagy kíméljük a fájó térdet?


Az akut térdsérülések mindig azonnali orvosi ellátást és szigorú pihentetést igényelnek!

Ezzel szemben annak, aki krónikus térdfájással küzd, jót tesz a testmozgás, természetesen a térdkímélő sportágak, mint amilyen például az úszás, a vízi torna, a golf vagy a nordic walking.

A diagnózis felállítása mindig orvos feladata Ha térdpanaszai vannak, feltétlenül forduljon szakorvoshoz, aki kideríti, mi okozza a fájdalmat, és kiválasztja a megfelelő kezelést.

Forrás: webbeteg.hu