• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.

végtagzsibbadasA VÉGTAGZSIBBADÁSOKAT elsősorban agyi keringési zavarok, gerinc betegségek, környéki idegbántalmak, epilepsia - betegség következményei okozzák.
Ezen kívül még számos belgyógyászati betegség tünete is lehet (cukorbetegség, veseelégtelenség, májbetegség, vitaminhiány, de okozhatja a mértéktelen alkoholfogyasztás, vagy nehézfém-mérgezés is) - mondta lapunknak dr. Csányi Attila neurológus, osztályvezető főorvos.

Milyen betegségek állhatnak a végtagzsibbadások hátterében?


A végtagzsibbadásokat elsősorban agyi keringési zavarok, gerinc betegségek, környéki idegbántalmak (neuropathiák), ritkábban fertőzések (pl.: Lyme kór), epilepsia-betegség következményei. Nem ritkán a végtag idegrostjainak a szövetek közötti szűk résekben történő összenyomása okozhatja. Számos belgyógyászati betegség tünete is lehet végtagzsibbadás: cukorbetegség, veseelégtelenség, májbetegség, vitaminhiány, de okozhatja a mértéktelen alkoholfogyasztás, vagy nehézfém-mérgezés is.

Milyen esetben kell feltétlenül orvoshoz fordulni?


A végtagzsibbadást gyakran egy egyszerű idegrost-összenyomás okozza (pl.: kemény széken ülésnél a lábon, alvás során történő elfekvésnél a kézen észlelhető ilyenkor zsibbadás). Ezekben az esetekben a panaszok a kiváltó ok megszűntével általában néhány percen belül elmúlnak. Ha a zsibbadás tartósabb, különösen ha romlik, a végtag gyengeségével, vizelési zavarral jár együtt, minden esetben ajánlott a kivizsgálás.

Milyen diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra számíthat a beteg ilyen panaszokat okozó betegségek esetén?


Mivel a végtagzsibbadás kiváltó oka nagyon sokféle lehet, a vizsgáló eljárások is általában a feltételezett eredettől függenek. A vér laboratóriumi vizsgálata (vérkép, kémiai összetevők) minden esetben szükséges, agyi vagy gerincvelői kórokok esetén CT vagy MRI, ízületi eltéréseknél röntgenvizsgálat, idegbántalomnál elektomiográfia és elektroneurográfia (EMG és ENG), fertőzéseknél ezek vérből történő kimutatása, epilepsia gyanújánál pedig az elektroenkefalográfia (EEG) elvégzése szükséges. A kezelésként a kimutatható kórok lehetőség szerinti kezelése, megszüntetése (belgyógyászati betegségek), az ízületi elváltozásoknál fizioterápiás eljárások alkalmazása, az idegek tartós összenyomatásánál ezek felszabadítása, az agyi keringési zavarok és epilepsia esetében gyógyszeres befolyásolás jön szóba.
 
Kovács Veronika

Forrás: gyorplusz.hu

KAPCSOLÓDÓ OLDAL

A végtagzsibbadás lehetséges okai: A zsibbadás gyakori panasz, melynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.

A zsibbadást a betegek általában olyan érzéshez hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, esetleg erős csiklandozó érzéshez hasonlítják. Leggyakrabban a végtagok zsibbadása fordul elő, de nem kizárólagosan. Fontos, hogy a beteg a minden ok nélkül kialakuló zsibbadást ne bagatellizálja, mivel bár gyakran nem található betegség a háttérben (a panasz sokszor pszichés eredetű), a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. A teljes cikk itt található >>