• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
Készült: 2011. december 13. kedd
Mindent a mézről

A méhészeti termékek széleskörű és szelíd gyógyhatásuk miatt hatékony segítséget nyújtanak az egészség megőrzésében és a betegségek gyógyításában. 

Apiterápia



mindent a mézről mindent a mézről

Mi is az apiterápia? Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük.

 

Az apiterápia főként a mézet használja fel gyógyításra. A méz tartalmaz:
  • szénhidrátokat,
  • cukrokat,
  • fehérjéket,
  • különböző szerves savakat,
  • vitaminokat,
  • ásványi anyagokat,
  • enzimeket és természetes antibiotikumokat.
Szénhidráttartalma kb. 80-85%, ami főként szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke. A szőlőcukor gyorsan felszívódó energiaforrás, ettől nyeri az édes ízét a méz. A napraforgóméz több szőlőcukrot tartalmaz, ezért könnyen kristályosodik, az akácméz viszont édesebb a több gyümölcscukor miatt, így kevésbé hajlamos a kristályosodásra.

A méz ásványi anyag tartalma meghatározza a színét, minél sötétebb, annál több van benne. Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne. Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták.

A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamint található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.

A méz előnyei


A méznek sok előnye van a többi cukorfajtával szemben. Először is nincs izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Másodszor a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványi anyag igényét is kielégíti.

A méz bizonyítottan 70 betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak (belsőleg):
  • gyomor- és,
  • nyombélhurut,
  • szívbetegségek,
  • májbetegségek,
  • epebetegségek,
  • felső légúti betegségek: hurutos betegségek, megfázás, nátha;
  • egyes mirigybetegségek (általános alul működésnél, mivel a méznek serkentő hatása van),
  • nőgyógyászati betegségek,
  • idegrendszeri problémák (a B-vitamin tartalma miatt): nyugtalanság, idegesség, pszichés problémák, elmezavar, pszichés eredetű fogyás.

Külsőleg: horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható.

Áldásos hatású még:
visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.

Fogyasztása ellenjavallott:
  • cukorbetegség,
  • belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese),
  • kórós elhízás,
  • kórosan magas koleszterin szint,
  • méz allergia, méhcsípés allergia, 
  • gyomorsav túltengés esetén.
A teljes anyag letölthető innen:


Forrás: Vadon Béla